Шкода світлодіодних ламп: міфи і реальність

Будучи одним з найбільш екологічно чистих джерел світла, світлодіодна лампа стала вкрай популярна у багатьох людей, що цінують поєднання прийнятної ціни і економії в довгостроковій перспективі. Однак все частіше стали звучати думки, що крім очевидних переваг застосування світлодіодних освітлювальних приладів може приносити певну шкоду людському здоров'ю. Чи так це?

Якщо вам потрібні якісні і по доступній вартості лед, led лампи, зверніть увагу на вигідні пропозиції від компанії Neomax. В асортименті представлено моделі різноманітних форм, конструктивного виконання, сучасні стильні LED-світильники, і прожектора.

Світлодіодні лампи відносяться до освітлювальних приладів підвищеної економії енергії. В основі їх лежить використання світлодіодів, а застосування таких ламп можливе в різних сферах життя, в тому числі на побутовому і виробничому рівні.

Класифікація ступенів ризику освітлення

Перш ніж приступати до з’ясування ймовірності шкоди при експлуатації світлодіодних приладів, розберемося в класифікації небезпеки, яку представляють дані світлові джерела. Градація наступна:

- Відсутність усілякого ризику - це мається на увазі, що світлопотік від даних джерел цілком може реалізовуватися від 3 годин і більше. У цю категорію входять галогенні і звичайні лампи розжарювання.

- Незначний ризик - це коли фактор допустимого впливу цілком може тривати від 2 хвилин і до 3 годин.

- Допустимий ризик - що стосується цієї категорії, то в ній максимальний час впливу світлового джерела повинне не перевищувати дві хвилини.

- Великий ризик - це коли вплив світлового джерела повинно бути менше 0,25 сек.

Будь-які світлодіоди відносяться до певних груп ризику. Відрізняють тільки різну ступінь їх впливу. Наприклад, синій діод потужністю близько 15-20 Вт вже буде ставитися до найвищої групи, тоді як точно такий же світлодіод, але з більш низькою потужністю, буде визначатися як прилад першої або другої групи.

Якщо порівнювати їх зі звичайними лампочками розжарювання, то стає очевидно, що ризик від світлодіодів цілком існує, хоч і невеликий за ступенем впливу на організм.

Зв’язок світлодіодних ламп з секрецією мелатоніну

Спочатку розберемося у визначенні терміна «мелатонін». Це особливий гормон, який відповідальний за кров’яний тиск в організмі, періодичність сну і приймає участь в роботі мозку. Крім того, він робить украй позитивний вплив на всю імунну систему, не дає організму передчасно старіти і гинути.

Останні дослідження, які проводили ряд вчених зі Штатів та Ізраїлю, дозволили говорити, що світлодіодні прилади можуть істотно зменшувати виділення мелатоніну в організмі, приблизно в 3 рази.

Такий негативний вплив може відбуватися тільки вночі, коли люди готуються до сну, а також якщо цей вплив буде тривалим і дуже інтенсивним.

Вплив світлодіодних освітлювальних приладів на зір

Якщо говорити про ймовірну шкоду світлодіодних ламп для зору, то варто відзначити, що далеко не всі світлові спектри світлодіода чинять негативний вплив. Шкідливий вплив виходить від синього а також фіолетового спектрів, що пояснюється більш високою частотою і енергетикою цих хвиль.

Провівши ряд клінічних випробувань, вчені виділили кілька важливих моментів:

- Світлодіодні світильники шкідливі очам тварин і людей. Дане твердження найбільше відноситься до синіх і фіолетових спектрів.

- Такий вплив на очну сітківку ока ділять на 3 категорії: фотомеханічні, фотохімічні і фототермічні.

Міфи про шкоду світлодіодних ламп

Крім доведених негативних наслідків, можна зустріти чимало згадок про додаткову шкоду світлодіодних ламп.

Ось основні з них:

- У світлодіодних ламп присутній ефект мерехтіння, що негативно позначається на зорі. Безумовно, таке може бути помічено, але тільки у занадто дешевих китайських аналогів, які грішать цим. Якщо ви дбаєте про своє здоров’я, то потрібно просто вибрати лампу трохи дорожчу.

- Світіння від світлодіодних ламп має зелений відтінок. Таке знову ж можливо, але тільки у дешевих китайських моделях. Хоча, навіть якщо ви придивитеся, наприклад, до білої стіни, то ви можете помітити все той же зеленуватий відтінок.

Якщо вам потрібні якісні і по доступній вартості лед, led лампа, зверніть увагу на вигідні пропозиції від компанії Neomax. В асортименті представлено моделі різноманітних форм, конструктивного виконання, сучасні стильні LED-світильники, і прожектора.