Який вид теплиці найкращий для дачі?

Сьогодні придбати теплицю не складе особливих труднощів: різноманітність представлених на ринку варіантів просто вражає - з полікарбонату, металу і дерева; прямокутні, квадратні і навіть теплиці-піраміди. Але яка з них потрібна саме вам і як вибрати ідеальну теплицю?

Вибір теплиці багато в чому залежить від розміру ділянки, кількості грядок і цілей посадки. Стандартний варіант - це теплиця розміром 3 на 6 метрів з полікарбонату з формою «крапелька». Такий розмір підійде практично всім, він середній, але можна вибрати теплицю трохи менше: 2 на 5 метрів. Але теплиця не повинна бути більше 6 метрів, інакше вам буде незручно доглядати за рослинами. В ідеалі двері в теплицю повинні бути досить широкими (приблизно 1 метр), щоб в них без проблем можна було проїхати з садовим візком або тачкою.

Чотириміліметровий полікарбонат - безпрограшний варіант. Він має такі якості як термостійкість, вогнестійкість, міцність, світлопроникність і звукоізоляція, має високі теплоізоляційні властивості. При цьому він відносно недорогий і довговічний. Цей матеріал підходить до будь-якої теплиці: до односхилої і двосхилої, арочної, у вигляді профільної труби, з металевим і дерев’яним каркасом. Форма «крапелька» дуже симпатична, і на такому даху не буде накопичуватися сніг.

З чим потрібно визначитися перед покупкою теплиці?

Для початку потрібно визначити, навіщо ви купуєте теплицю. Одна справа, коли з її допомогою ви збираєтеся забезпечувати продовольчі потреби власної сім’ї (тоді потрібно враховувати не тільки розміри ділянки, а й кількість людей в сім’ї) і зовсім інша - ставити теплицю для отримання додаткового доходу. Якщо так, то вам знадобляться або відразу кілька теплиць, або одна велика. У цьому випадку найкращим варіантом стануть пропоновані компанією РАМ Комфорт сучасні надійні промислові теплиці.

Також потрібно вирішити, якого виду теплиця вам потрібна: стаціонарна або розбірна. З стаціонарною набагато менше клопоту, поставив її - і все! Розбірну доведеться встановлювати і розбирати двічі на рік, але якщо на дачі ви буваєте тільки влітку, а в селищі почастішали випадки крадіжок, то розумніше поставити розбірну.

Якщо у вас на ділянці мало місця і ви хочете заощадити, то можете поставити у себе пристінну теплицю. Її прилаштовують до стін будівель. У таких теплиць односхилий дах, і матеріалу для них потрібно значно менше. Краще встановити її так, щоб скат даху був спрямований на південну сторону.

Визначтеся з тим, які саме рослини ви будете вирощувати, щоб підібрати їм потрібну висоту теплиці. Для високорослих рослин, томатів, наприклад, ідеально підійде висока прямокутна теплиця «будиночком».

Які ще бувають матеріали для теплиці?

Поліетиленова плівка - один з найдешевших і найпопулярніших матеріалів. Вона дуже легко закріплюється на теплиці з будь-конструкцією, відмінно пропускає ультрафіолетові промені, необхідні для гарного розвитку рослин, і служить хорошим захистом від невеликих заморозків (до -3 ° С). Має щільність від 100 до 150 мк і ширину рукава від 1 до 3 метрів. Якщо ви переживаєте за міцність матеріалу, то можете вибрати армовану поліетиленову плівку, яка досить стійка до капризів погоди. Випускається в рулонах, ширина яких становить близько 2 метрів, щільністю 200 мк, а використовувати її можна кілька сезонів поспіль.

Ще один популярний матеріал у дачників - покривний спанбонд. Він витримує заморозки до -7 ° С, і, крім негоди, йому не страшні збитки від птахів. Його можна використовувати приблизно 5 сезонів поспіль.

Який матеріал для каркаса найміцніший?

Каркас з оцинкованого профілю вважається однією з найбільш надійних і довговічних конструкцій, оскільки десятки років він залишається стійкий до корозії. Оцинковані теплиці зберігають первинний зовнішній вигляд і служать до 40 років (по завіреннях виробників). З таким каркасом у вас буде мало клопоту: він не вимагає регулярного грунтовки і фарбування, це допомагає заощадити на обробці теплиці дорогими вологозахисними препаратами.

Оцинкований профіль не схильний до впливу хвороботворних грибкових мікроорганізмів, як дерево, не пліснявіє і не іржавіє. Робиться він з тонких легких труб, але при цьому дуже міцний, може витримати сильний поривчастий вітер.