Фасадний декор приватного будинку: що вибрати?

Ми змушені жити серед нудних і гладких стін панельних будинків. Мало кому тривіальні «коробки», що ні чим не виділяються, радують око. Інша справа елегантні особняки, вілли, готелі колишніх століть, прикрашені пілястрами і балюстрадами! Кожна з таких будівель мала свій характерний вигляд, відмінний від інших, але гармонійно вписаний в міське середовище.

А заміські садиби, що хизуються фронтонами, порталами, карнизами і різьбленими лиштвами? Наскільки приємно на них дивитися! Навряд чи хто-небудь відмовився жити в будинку, який, крім усього іншого може похвалитися ще й зовнішньою красою. Спробуємо розібратися, як в наш час можна декорувати фасади будинків і наскільки це легко піддається реалізації.

Історія декору

Спочатку декоративні елементи створювалися з каменю, що зараз вже зустрічається досить рідко, так як камінь, по-перше, дорого коштує, а по-друге, значно збільшує навантаження на фундамент будівлі. Пізніше для цього стали використовувати гіпс і бетон, матеріали дешевші, але також надзвичайно важкі, що посилює вимоги до несучих конструкцій.

Крім того, вони нестійкі до впливу води, порівняно швидко втрачають вигляд і покриваються неестетичними тріщинами.

Сучасний вибір

Однак у наш час існує також ряд легких і вологостійких матеріалів, які застосовуються для створення фасадних декоративних елементів, таких як поліуретан, склофібробетон і пінополістирол. До речі, по посиланню фасадний декор из пенопласта можна вигідно придбати вишукані оздоблювальні матеріали. Всі вони досить прості в монтажі і дозволяють створювати і втілювати найрізноманітніші форми, що робить їх надзвичайно зручними. Правда, при роботі з поліуретаном необхідно враховувати, що далеко не кожна серія цього матеріалу підійде для прикраси будівель. Крім того, йому властиво термічне розширення, за рахунок чого на стиках між елементами декору можуть виникати тріщини. Плюс до всього у нього не ідеальна ступінь адгезії (здатності зчеплення з іншими матеріалами), що ускладнює процес покриття поліуретанових карнизів захисним шаром.

Особливості монтажу

Аналогічні проблеми виникають і при роботі зі склофібробетоном. Найкраще монтувати декор з порожнистого склофібробетона, так щоб він на кілька міліметрів відставав від стіни. Але в тому випадку, якщо матеріал нанесено на пінополістирол, він буде значно стабільніший. Особливу увагу доведеться приділяти місцям стиків, оскільки через термічне розширення складно зробити так, щоб вони були зовсім непомітними. Різні еластичні шпаклівки згодом втрачають свої властивості. Армування швів може не впоратися з навантаженням. Тому через кілька років можлива поява тріщин на стиках.

Оптимальний вибір

Пінополістирол представляється оптимальним рішенням для виготовлення декоративних елементів фасаду. Крім легкості, зручності в монтажі і вологостійкості, що забезпечує довговічність конструкції, цей матеріал також може похвалитися універсальністю використання, до того ж він дуже недорого коштує. Простота роботи з пінополістиролом дозволяє створювати практично будь-які форми, спроектовані архітектором, в найкоротші терміни, також він допускає використання будь-якого захисного покриття.

Технологія кріплення архітектурних деталей не така вже й складна. На попередньо очищену і вирівняну поверхню, яка армується спеціальною сіткою, наноситься клей. Іноді, якщо деталь громіздка (скажімо, винесення її від стіни становить 250 мм і більше), або якщо вітрові та снігові навантаження за розрахунками будуть серйозними, для кріплення цієї деталі можуть знадобитися додатково анкерні пристрої або дюбелі, які застосовуються вже після того, як декоративний елемент посадили на клей (отвори потрібно свердлити, коли він висохне).

Надійність і довговічність

Конструкція буде надійнішою, якщо декоративні елементи приклеєні безпосередньо на утеплювач з подальшим армуванням їх разом з фасадом. При великому рельєфі армована сітка може бути однією і тією ж; якщо ж рельєф невеликий, краще використовувати для декору спеціальну архітектурну сітку, найкраще одного з європейських виробників.

При подібному підході вдається уникнути можливих деформованих впливів на структуру. Шви також будуть непомітними, і після нанесення захисного і декоративного покриття ніякі порожнини і нерівності вже не буде видно.

Чи надовго вистачить цієї краси? При дотриманні всіх необхідних технологій - на 30, а то і 40 років. Той факт, що матеріал екологічний (він нетоксичний і безпечний для здоров’я людей і навколишнього середовища) також говорять в його користь.