Як правильно купити електронний квиток: 5 головних порад

Купити квиток в будь-яку точку світу сьогодні простіше простого - був би інтернет під рукою. Онлайн-бронювання зручне - не потрібно нікуди їхати, стояти в чергах. Крім того, купувати авіаквитки в онлайні, як правило, ще й помітно дешевше.

“Виловити” в мережі недорогий квиток до Парижа або на Гоа стало популярним заняттям як досвідчених, так і початківців мандрівників - в інтернеті сьогодні зареєстровано не менше десятка квиткових агентств, готових відправити вас в будь-яку точку світу за прийнятні гроші. Для прикладу, по посиланню авіаквитки Україна ви зможете скористатися вигідним і ефективним сервісом air.pilot.ua.

На жаль, система працює не без збоїв. У січні цього року близько 6 тисяч покупців онлайн-квитків на популярному ресурсі «Евітерра» виявилися буквально між небом і землею - куплені раніше квитки були анульовані, а гроші фірма повертати відмовилася. У ланцюжку компаній-посередників між пасажиром і авіакомпанією виник збій через не перераховані вчасно гроші, а постраждали пасажири, що сумлінно сплатили свій квиток.

Клієнтів «Евітерри» врятував тільки скандал, що розгорівся в дні новорічних канікул: зараз з ситуацією розбирається прокуратура, а покупцям квитків-пустушок після тижня тріпань нервів почали потихеньку відновлювати їх польотні документи.

Як не опинитися в подібній ситуації?

1. Обов’язково перевіряйте бронь! Зробити це можна двома способами - зателефонувавши в авіакомпанію, зазначену в квитку, або навівши довідки через її інтернет-сайт. Для цього вам достатньо назвати або ввести в спеціальній онлайн-формі номер квитка або броні і свої прізвище та ім’я. Якщо все в порядку, підтвердження відбувається миттєво.

2. Краще перестрахуватися і спочатку забронювати квиток в інтернеті, перевірити зроблену бронь і тільки потім викуповувати квиток. Так ви точно будете впевнені в своїй покупці.

3. Користуйтеся перевіреними ресурсами. В Україні і Європі сьогодні є кілька глобальних сервісів онлайн-бронювання, якими користуються професіонали, але доступні вони всім бажаючим: Amadeus, Galileo, Sabre і інші. Це акредитовані розподільні системи бронювання авіаперевезень, які працюють за міжнародними стандартами і включені в міжнародну інфраструктуру туризму і подорожей. На цих же сайтах можна перевірити будь-яку раніше зроблену бронь або куплений квиток.

На цих сервісах є можливість переглянути заодно і деталі майбутньої поїздки - час вильоту-прильоту, тип повітряного судна, вид тарифу, особливості харчування. Найбільш допитливі пасажири можуть отримати також інформацію про прогноз погоди в країні призначення, ознайомитися зі схемою аеропорту прибуття і важливими особливостями країни, які треба знати з перших кроків після прильоту.

4. Електронні квитки міцно увійшли в наше життя - їх продажі тільки за останній рік зросли на 80%. Якщо не користуватися послугами сумнівних фірм, то покупка квитків через інтернет надійна і зручна. Придбання та перевірка квитка займуть кілька хвилин, а для здійснення польоту вам при собі потрібен буде тільки паспорт. До речі, в інтернеті можна заздалегідь зарезервувати собі зручне місце в салоні.

5. Хоч квиток і електронний, буде незайвим захопити з собою його паперову форму - роздруковану маршрут-квитанцію (в тому числі і назад - на контролі її можуть запитати як гарантію, що ви плануєте вилетіти). Крім того, деякі авіакомпанії можуть попросити показати пластикову карту, з якої був зроблений платіж. Але це - швидше виняток, ніж правило.