Людина і кішка. Які хвороби лікують вусаті «доктори»

Багато хто цікавиться тим, як кішки впливають на людину, чи варто заводити цих домашніх тварин, і як отримати максимальну користь від спілкування з ними. Ці питання досі досліджуються різними вченими - зоологами, медиками, психологами та іншими. На деякі з них вже отримані достовірні відповіді.

Вченим до цих пір доводиться вивчати і доводити, чи здатна кішка лікувати людину. Однак уже сьогодні зрозуміло, чому ця домашня тварина справляє позитивний вплив на здоров’я і психологічний стан свого господаря. Це й не дивно, погодьтесь, ось така мила шотландська вислоуха кішка здатна відразу покращити настрій, заспокоїти, забути про різні життєві негаразди.

А ось кілька цікавих фактів про вплив наших домашніх вихованців на здоров’я:

- Американські дослідники показали, що кішки продовжують життя свої господарям, оскільки власники цих тварин в 3 рази рідше хворіють патологіями серця і судин. У власників кішок значно зміцнюється імунітет, це також сприяє і запобіганню розвитку онкологічних захворювань.

- Завдяки милій зовнішності, граціозній ході, особливостям поведінки кішки позитивно впливають на настрій людини. Цікаво, що в середньому господар приділяє спілкуванню зі своїм улюбленцем по 30-45 хвилин на добу (а в деяких випадках і більше години). Завдяки приємним тактильним відчуттям під час погладжування шерсті і спостереження за котом люди можуть природним чином позбавитися від важких роздумів і переключитися на позитивну хвилю. Тобто вплив вихованця подібно впливу процедури релаксу (йога, прослуховування музики і т.п.).

- Проводилися спеціальні експерименти в лікарнях: пацієнтам створювали умови для вільного спілкування з кішками в своїх палатах. Встановлено, що в більшості випадків люди набагато краще засипали, навіть не беручи снодійного.

- Цікавий і вплив муркотіння на самопочуття господаря. Ці специфічні коливання створюють енергію звукових хвиль в діапазоні 24-44 Гц, що благотворно впливає на нервову систему, активізує мозковий кровообіг і нормалізує тиск.

- Нарешті, вчені ще дійшли висновку про позитивний вплив тварин на дітей. У малюків завдяки контакту з шерстю більш активно виробляються відповідні антитіла, які знижують ризик розвитку бронхіальної астми та інших алергічних захворювань.