Гіпсова ліпнина. Плюси і мінуси застосування в інтер’єрі

Ліпнина - найдавніший вид образотворчого мистецтва. Різноманіття сучасних будматеріалів вражає уяву споживача, однак в тренді залишаються традиційні і натуральні речовини, такі як гіпс. Гіпсова ліпнина здатна прикрасити екстер'єр та інтер'єр будь-якої будівлі, будь то фасад громадської будівлі, чи внутрішній простір приміщення приватного будинку.

Властивості матеріалу

Гіпс з наукової точки зору - це мінерал класу сульфатів, а з будівельної - білий порошкоподібний матеріал, що виготовляється з природного каменю, обробленого шляхом випалу й перемелювання. Міцність майбутніх виробів залежить від сорту гіпсу, якості помелу і температури випалу. Формувальний гіпс для ліплення перевершує за якістю будівельний.

Для ліпнини найкраще підходить матеріал марки Г-16. Будматеріал екологічний, нетоксичний, нешкідливий для людей і тварин, не горить, добре піддається шліфовці і різьбі спеціальним інструментом. Недоліком гіпсу є його нестійкість до вологи.

Техпроцес виготовлення і монтаж

Виготовлення ліпнини - складний технологічний процес, який, втім, за останні пару тисяч років в корені не змінився, модифікувалася лише техніка виконання. Сьогодні прикраси з гіпсу виливають або випресовуют в спеціальних формах з металу, гуми, силікону. Монтаж готових виробів здійснюється за допомогою спеціальних клеїв, саморізів або цвяхів. На гіпс прекрасно лягають різні фарби, лаки і сусальне золото, що дозволяє імітувати різноманітні фактури: метал, дерево, слонову кістку і т.д.

Плюси і мінуси

1.Перевагами ліпного декору вважаються відсутність видимих ​​стиків при монтажі, міцність, довговічність, тонкість і чіткість форм.

2.У разі пошкодження елементи легко ремонтуються.

3.Вироби з гіпсу «дихають», так як здатні вбирати і віддавати вологу. Варто зауважити, що волога губить ліпнину. Для запобігання її згубної дії сьогодні використовуються спеціальні просочення і барвники.

Мінусом виробів можна вважати значну вагу окремих елементів.

Застосування в інтер’єрі

Ліпнина з гіпсу - дорогий вид декору, і не кожен може дозволити собі задоволення прикрасити скульптурами фонтан, підперти звід даху атлантами і каріатидами, а спальню облаштувати у венеціанському стилі. Але все ж часом достоїнства цього матеріалу переважують цінову незручність. Сьогодні можна замовити виготовлення декоративних прикрас будь-якого ступеня складності.

Інтер’єр, в якому присутня гіпсова ліпнина, захоплює гостей, демонструє високий статус і вишуканий смак господаря. Прикраси з ліпнини зазвичай виготовляють на замовлення під конкретне задане приміщення. Вони можуть бути виключно ексклюзивними, але існують і готові колекції, що багаторазово копіюються.

Можливості матеріалу

Монтаж ліпнини допомагає виправити недоліки стель і стін, приховати нерівності і скоси, візуально розширити простір, надати приміщенню аристократичної краси, обсягу і рельєфності. В інтер’єрі гіпсовою ліпниною можна обробити стелю, дверні прорізи, камін, карнизи, дзеркала, рами для картин. Можливо декорування такими елементами як фільонки, пілястри, розетки, балясини і т.д. Адже очевидно, що зовнішня частина будинку в першу чергу звертає на себе увагу, говорить про смак власника, його характер, достаток.

Зовні об’ємне ліплення у вигляді колон, скульптур, капітелей, різних лопаток прикрашає фасад, фонтани, арки, мансарди, і можна сміливо стверджувати, що такий прийом є візитною карткою вмісту дому та його господарів.