Граніт як оздоблювальний матеріал: переваги і недоліки

Людство багато століть використовує граніт і за цей час оцінило цей унікальний матеріал по достоїнству. Втім мало хто знає про його походження, а також про сфери і особливості застосування.

А виявляється, що граніт на початку своєї “історії” був магматичною породою, що зароджується в надрах нашої планети. Внаслідок тектонічних процесів ця магма час від часу “вихлюпується” назовні, твердне, і за кілька століть перетворюється у кондиційний для використання стан у вигляді пластів з кварцу, шпату, і кристалічної слюди. Граніт за його твердість має ще одну назву - “Вічний камінь”.

За своєю геологічною структурою цей матеріал класифікується на дрібнозернистий, середньозернистий, і грубозернистий. Також до гранітної групи фахівці відносять і деякі інші різновиди каменів.

Окрім твердості “вічний камінь” володіє унікальними естетичними характеристиками, його вишукана краса, багатство структур і кольорових відтінків дійсно вражає, робить даний матеріал надзвичайно затребуваним насамперед для будівельно-оздоблювальних робіт, створення різноманітних декоративних елементів для внутрішнього і зовнішнього використання.

Переваги граніту

Насамперед - це природний, екологічно чистий матеріал без будь-якої шкідливої хімії, що дуже важливо, якщо мова йде про використання його в житлі. Ще одним важливим плюсом є, як зазначалось вище, надзвичайна міцність, граніт у порівнянні з іншими матеріалами має один з найвищих показників стійкості до фізичних впливів, а також до найрізноманітніших агресивних середовищ, несприятливих кліматичних умов. Він не боїться підвищеної вологості, різких перепадів температур, тиску. З цього випливає досить значний термін експлуатації.

Унікальною властивістю граніту є і здатність протягом багатьох років і навіть століть зберігати своє первозданне забарвлення і структуру. Він гарантовано не вицвіте, не потьмяніє і не посипеться, не втратить своєї естетичної привабливості.

Саме ці фактори і зумовлюють різноманітне використання цього матеріалу в якості облицювання будівель і інших споруд. У приватному будівництві йому немає конкурентів - він вважається символом надійності, благополуччя і вишуканого смаку власника. Пам’ятники, колони, фасади, сходи, підвіконня - не перелічити всіх виробів з нього! Всі поверхні, оброблені таким матеріалом, виглядають солідно, дорого і дуже ефектно. До речі, на сайті www.pomnim-vas.com.ua можна замовити ексклюзивні красиві пам’ятники на кладовище.

Вийняткові показники щільність граніту, багатство палітри, фактур, а також можливості обробки, в результаті якої досягається ідеально гладка, практично дзеркальна поверхня, на якій проглядаються чудові веселкові відблиски частинок слюди у поєднанні зі стриманою вишуканістю неполірованого каменю, зумовили значну популярність граніту в якості основного матеріалу для створення ексклюзивних монументальних скульптури.

Недоліки

А щодо мінусів, то тут варто хіба що зазначити значну вагу даного матеріалу, що зумовлює певні проблеми і додаткові витрати під час добування, обробки і транспортування. І, взагалі, граніт у порівнянні з іншими будівельно-оздоблювальними матеріалами вважається більш дороговартісним. Зрештою, це виправдано, зважаючи на всі його естетичні і експлуатаційні характеристики.