Що ми їмо: міфи і правда про харчові добавки

Більшу частину продуктів ми купуємо в магазинах, причому продукти ці, як правило, пройшли промислову обробку. А це означає, що ми, хочемо того чи ні, щодня з'їдаємо чималу кількість харчових добавок. А що ми знаємо про ці речовини?

На сайті компанії Євроимпекс http://euroimpex.net.ua/ru/krasiteli/  ви дізнаєтесь про призначення, особливості застосування харчових барвників, а також зможете придбати цю продукцію по найкращій в Україні вартості.

Наші уявлення про харчові добавки туманні і суперечливі: від «все це страшна отрута» до «нічого страшного - адже вони не заборонені». У зв’язку з цим існують існують певні стереотипи і оманливі переконання, підтвердити, чи спростувати ми і спробуємо.

Міф № 1. Харчові добавки - це суцільна хімія

Це твердження не відповідає дійсності. Насправді багато харчових добавок отримані з натуральної сировини, тваринного, рослинного, мінерального. Це і деякі барвники, наприклад куркумін або кармін, загусники - пектин та ін.

Міф № 2. Всі харчові добавки шкідливі

Ні. У продукти додають і нешкідливі, і навіть корисні, необхідні організму добавки. Той же пектин, наприклад, покращує травлення, виводить з організму токсини, знижує холестерин в крові і володіє ще рядом корисних властивостей. У добавках містяться багато життєво важливих мікроелементів: калій, селен, йод. Більш того, всім нам знайома кухонна сіль теж є харчовою добавкою.

Міф № 3. Натуральні добавки шкоди не принесуть, а ось отримані штучно - це отрута

Все не так просто. Адже існують дуже сильні отрути рослинного походження, і навпаки, є харчові добавки, отримані хімічним шляхом, які нешкідливі. Так, лимонна кислота, оцет вважаються безпечними і дозволені у всіх країнах.

Міф № 4. Харчові добавки, які дозволені до використання, абсолютно нешкідливі

Це твердження не зовсім коректне. Все залежить від кількості: то, що в малих дозах принесе користь, у великих може і нашкодити. Наприклад, безпечний барвник танін в великих кількостях перешкоджає засвоєнню вітамінів. Тому кожна добавка має свою допустиму норму. А ще треба враховувати, що деякі добавки, повільно виводячись з організму, можуть накопичуватися у великих кількостях і надавати негативну дію.

Крім того, існує така річ, як індивідуальна непереносимість, тому для конкретної людини нешкідлива для всіх речовина може стати небезпечною.

І нарешті, наука не стоїть на місці: з’являються все нові відомості про дії різних речовин на організм. І те, що вчора вважалося нешкідливим, сьогодні може виявитися небезпечним для здоров’я.

Міф № 5. Харчові добавки схожі на наркотик і викликають залежність

Це перебільшення. Звичайно, підсилювачі смаку для того і додають в продукти, щоб вони стали смачнішими, і потім їжа без них здається прісною. Але залежності від них не виникає - ні фізичної, ні психічної. Це те ж саме, як солона їжа, - до неї звикаєш, але ж сіль - не наркотик і відвикнути від солененького досить легко.

Міф № 6. Якщо не вказано, що в продукті містяться харчові добавки, значить, там їх немає

На жаль, є ще недобросовісні виробники, які не вказують повністю всі добавки, що містяться в продукті. Слід пам’ятати, що харчові добавки присутні практично у всіх продуктах харчування, які зазнали промисловій переробці. Так, сосиски або ковбаса отримали свій привабливий рожевий колір за рахунок барвників. В йогурти, крім заявлених дуже корисних біфідобактерій, додані стабілізатори і загусники і т. Д.

Міф № 6. У продукті містяться ті добавки, які перераховані на упаковці

На жаль, це не завжди вірно. Буває, що замість дорогих інгредієнтів виробники використовують більш дешеві аналогічні добавки. До речі, якщо ви бачите, що в продукті міститься «ароматизатор, ідентичний натуральному», то знайте, що ця добавка в більшості випадків зроблена штучним шляхом.