Кухня на вибір: натуральні чи штучні матеріали

Вибираючи кухонні меблі, ми в першу чергу звертаємо увагу на їх дизайн. Але крім зовнішньої привабливості виробів, нас повинно хвилювати питання: з чого це зроблено? Адже від розуміння того, який з матеріалів кращий для виготовлення кухні, буде залежати правильність нашого вибору.

Шукаєте хорошу, добротну кухню? Тоді дивіться тут вигідні пропозиції від Kitchen-Art. Ця компанія пропонує широкий асортимент сучасних функціональних кухонних меблів з МДФ, ДСП, масиву дерева, скла стандартної комплектації, а також по індивідуальному замовленню.

Протягом багатьох століть меблі виготовляли з найбільш доступного в конкретній місцевості дерева. Меблі з масиву натурального дерева традиційно виглядають добротно і солідно. Використовувані в виготовленні кухонь матеріали з деревини розрізняються своєю щільністю і піддатливістю до обробки, і ці властивості визначають міцність виробів. Крім того, кожен вид деревини має свій колір і неповторний малюнок, що позначається на красі зовнішнього вигляду і, відповідно, на вартості меблів.

З натуральних матеріалів для кухонь зазвичай використовуються наступні:

- сосна - найпоширеніший матеріал для виготовлення меблів, має красиву світлу текстуру, надійно склеюється, добре забарвлюється і лакується;

- ялина - дещо гірша за сосну, оскільки ялинова деревина має багато сучків, що погіршує зовнішній вигляд меблів і знижує міцність столярних конструкцій;

- модрина - за показниками щільності і міцності краща за інші хвойні породи, добре обробляється, стійка до гниття в умовах високої вологості, має своєрідний червонувато-коричневий колір деревини;

- береза ​​- хоча вважається м’якою породою, вона досить щільна і міцна, її часто застосовують для виготовлення різьблених елементів, легко піддається обробці і фарбуванню під імітацію більш цінних сортів деревини;

- дуб - найбільш міцна і тверда порода дерева, стійка проти гниття, відрізняється впізнаваною текстурою і різними відтінками кольору, дубовий шпон використовують для облицювання менш цінних порід і ДСП;

- бук - по міцності майже не поступається дубовій деревині, має гарну своєрідну текстуру, проте через свою гігроскопічність бук не рекомендований до використання в зонах з підвищеною вологістю.

Штучні деревні матеріали

Кухонні меблі повинні відповідати особливим вимогам, адже вони експлуатуються в умовах частих перепадів температури і вологості. Крім того, стільниці та фасади шаф часто піддаються механічним впливам. Тому не можна бути впевненим, що кухонний гарнітур з натурального дерева стане вдалим вибором.

Фахівці, та й самі користувачі, дотримуються думки, що краще придбати меблі для кухні зі штучних матеріалів. Вони більш практичні, не деформуються від вогкості, а також дешевше коштують.

Сучасною альтернативою натуральним матеріалам для кухні служать наступні композитні склади:

ДСП (деревно-стружкові плити) - найбільш дешевий, але досить міцний матеріал, який виготовляють методом пресування деревних стружок з додаванням синтетичних смол. В процесі виготовлення ДСП ламінують плівкою з текстурою, а торці обклеюють крайками з ПВХ або обрамляють алюмінієвим профілем. Це надає виробам красивий зовнішній вигляд і покращує водостійкість. З ламінованих ДСП роблять не тільки корпуси шаф, але також і фасади. Для створення класичного інтер’єру краще підійдуть ДСП, фанеровані натуральним шпоном.

ДВП (деревно-волокниста плита) - за технологією виробництва цей матеріал близький до ДСП, але краще підходить для виготовлення задніх стінок меблів і висувних ящиків, оскільки володіє меншою товщиною і меншою вагою.

МДФ (спресована з деревного пилу плита) - матеріал більш дорогий у порівнянні з ДСП, зате екологічно чистіший, так як містить всього 10% смол. У процесі пресування і подальшого фрезерування МДФ плитам надають різну форму. Також з МДФ можливо створювати криволінійні щити для виготовлення фасадів нестандартних меблів.