Як залучити дитину до музики

Музика займає важливу роль в житті кожної людини. Під час прослуховування пісень, якщо вони Вам подобаються, Ви відчуваєте душевний і фізичний підйом. Музика сприяє розслабленню, але може і стимулювати діяльність.

Будь-яка мелодія (з точки зору фізики) це всього лише набір звуків певної частоти. Цей набір і може впливати на психіку людини певним чином, якісь можуть пригнічувати, а якісь і будуть створювати гарний настрій.

Як же залучити дитину до музики, що не травмувавши її психіку? Вченими доведено, що дитина ще до народження починає сприймати звуки і музику. У ранньому віці діти дуже сприйнятливі і добре все запам’ятовують. Починайте музичну освіту дитини з прослуховування класичної музики. Не робіть музику дуже голосно, не дивлячись на те, що дитина добре захищена в утробі, вона дуже чутлива до всіх звуків ззовні.

Після того, як Ваш малюк з’явиться на світ ставте йому знайомі мелодії, і спостерігайте за його реакцією. Якщо дитина не буде плакати, здійснювати мимовільні рухи руками і ногами, це означає, що малюк признав мелодію, і вона йому подобається. Якщо ж реакція абсолютно протилежна - виберіть краще іншу мелодію. Коли чадо підросте, він стане по-іншому реагувати на музику, почне своєрідно “підтанцьовувати” і “підспівувати”. Намагайтеся завжди хвалити його за це.

Коли дитина підросте, вона все частіше буде стикатися з музикою. Наприклад, в дитячому садку під час рухливих ігор, на дитячих ранках, концертах, під час звичайних занять дуже часто включають дитячі пісеньки. Це підвищує настрій у всіх малюків.

Якщо Ви хочете, щоб у дитини була музична освіта, зверніть увагу на наявність в садку музичних інструментів, музичний куточок з дитячими інструментами - бубни, тріскачки, ложки, дзвіночки, прості музичні іграшки. Приділіть особливу увагу вихователю, він повинен підтримувати інтерес дітей до музики, співу, танців, влаштовувати часто вистави для дорослих, природно за участю дітей. Не забувайте, чим сильніше і емоційніше Ваш малюк відгукується на звуки музики, тим музичнішим він буде в майбутньому. Для цього співайте своїй дитині пісні, слухайте їх разом з ним, просіть підспівувати, підспівуйте разом. При прослуховуванні музики використовуйте епітети і метафори, порівняння, нехай він спробує охарактеризувати те, що чує. При проведенні таких занять уважно стежте за настроєм малюка, важливо щоб у нього був інтерес і бажання, головне в цих заняттях - задоволення.

Коли прийде пора дитині йти в школу, покажіть йому інші стилі музики, наприклад, рок. З його реакції Ви зможете зрозуміти, сподобалося йому це, чи ні. Це може зіграти в майбутньому роль у виборі інструменту, на якому гратиме Ваша дитина. Запропонуйте вашому малюку піти в музичну школу, але не тисніть на нього, він повинен сам вибрати. Тоді він буде займатися з більшою самовіддачею, і результат буде кращим.

Ці прості поради допоможуть Вам і Вашій дитині почати музичне виховання з самого раннього віку. Дотримуючись їх, Ви зможете зацікавити і забезпечити малюкові музичне майбутнє, але не забувайте, що головне - його особистий вибір. Якщо він з дитинства не буде проявляти інтересу до музики, спробуйте залучити його до інших творчих занять.

Каждый заботливый родитель старается как можно ранее приобщить свое чадо к творчеству, развить у него способность чувствовать вечное и прекрасное. Вот ссылка школы искусств «Соломрия», где под руководством чутких опытных педагогов ваш ребенок сможет успешно заниматься в различных музыкальных, эстрадных и актерских кружках.