Яка потрібна паста: нюанси вибору “зубного помічника”

Величезний асортимент зубних паст на будь-який смак і гаманець рідко якого покупця не призведе в сумніви. Але дуже важливо придбати саме той засіб, який відповідає індивідуальним запитам і як мінімум не зашкодить. Як же вибрати правильну пасту?

Призначить фахівець

Лікувальні зубні пасти не варто вибирати самостійно. Їх може призначити лікар-стоматолог для лікування певних захворювань зубів і ясен, а для постійного застосування вони категорично не годяться.
 
На кожен день

Профілактичні зубні пасти, як правило, не містять лікувального препарату і служать виключно для профілактики захворювань ротової порожнини. Вони добре підходять для щоденного застосування.

Підходять майже всім

Повністю фторуючих паст залишилося не так багато, так як до фтору часто додають компонент, який надає мінералізуючий вплив на емаль. Такими засобами рекомендовано чистити зуби жителям регіонів, де питна вода містить мало фторидів.

У мінералізуючих пастах містяться мікроелементи, які беруть участь в мінералізації емалі. В якості додаткового компонента в їх склад доданий фтор.

Варто використовувати засоби з написом “тотал” - вони, як правило, підходять усім, а їх основним складом є щадні натуральні компоненти у вигляді трав.

Вибираємо з обережністю

Пасти для чутливих зубів, як і лікувальні, необхідно використовувати тільки за призначенням лікаря. Вони ефективні лише в деяких ситуаціях, коли не потрібно професійного підходу до проблеми чутливих зубів. В інших випадках такі засоби не приносять користі, а іноді навіть шкідливі.

Та ж ситуація і з відбілюючими пастами. Стоматологи рекомендують застосовувати ці засоби не частіше ніж один раз на тиждень з метою усунення накопиченого нальоту. Вони містять велику кількість абразивних речовин або ферментів, які допомагають знімати наліт з зубів, не змінюючи їх природний колір.

Коли зубні пасти вже не допоможуть

Якщо ж в процесі чищення зубів з’являється кровоточивість ясен, а під час їжі відчувається неприємний запах з рота, необхідно звернутися до стоматолога. Подібні симптоми говорять про те, що потрібно термінове втручання фахівця, а пасти в цьому випадку будуть неефективні.