Обережно, шахраї: як уникнути обману під час операцій з нерухомістю

У сфері купівлі-продажу об'єктів нерухомості такий вид злочину, як шахрайство, дуже поширений. Для більшості наших громадян квартира або будинок є єдиною цінністю, яку при необхідності можна вигідно продати або обміняти. Такою обставиною вміло користуються шахраї, переводячи угоду купівлі-продажу житла в об'єкт злочину.

По суті, всі способи обману шахраями продавця або покупця зводяться до однієї мети - залишити за собою квартиру і будинок, і при цьому залишитися з грошима. Розглянемо більш докладно найбільш популярні схеми шахрайства:

«Багаторазовий» товар.

Як правило, до такої схеми шахрайства звертаються аферисти - орендарі, які отримали доступ до квартири як квартиронаймачі. Злочинними особами оперативно підробляються документи власника житла, в тому числі, паспорти і свідоцтва про реєстрацію, подається оголошення про продаж квартири за ціною, значно нижчою за ринкову. Використовуючи даний спосіб шахрайства, «підприємці» можуть продати одну і ту ж чужу квартиру багато разів різним покупцям в один день, взявши з них завдаток, і просто зникнути в невідомому напрямку. При цьому, шахраїв дуже складно зловити - вони мають кілька підроблених паспортів, вміють професійно змінити свою зовнішність і працюють завжди в різних районах міста.

Продаж квартири за фальшивою адресою.

Дана схема застосовується до іногородніх громадян, які недавно переїхали з іншого міста і ще не можуть швидко орієнтуватися в новій місцевості. Шахраї орендують хорошу квартиру в престижному районі, куди запрошують покупця на її огляд, в подальшому в документах використовується адреса зовсім іншої квартири, яка, наприклад, зазнала пожежу, і ціна якої в рази менше купується житлоплощі.

Фактично завжди обман розкривається вже після того, як покупець передав гроші шахраям і має на руках зареєстровані документи на право власності. У період огляду шахраї міняють номери квартир і навіть номери будинків! Адреса підставної квартири вибирається ретельно і скрупульозно, щоб навіть назва вулиці і району були співзвучні з адресою приміщення, яке насправді передається у власність потерпілому.

Такої неприємності ви не зазнаєте, якщо скористуєтесь послугами сервісом безкоштовних оголошень olahola.ua, продаж будинків чи квартир тут здійсюється виключно реальними власниками

Продаж квартири без спадкоємців.

Це один з найпоширеніших способів афери в сфері купівлі / продажу нерухомості. Шахраї за підробленими документами встигають продати квартиру померлого власника, нічого не підозрюючому покупцеві. Незабаром з’являються справжні спадкоємці об’єкта нерухомості, оскаржують своє право на володіння в суді і  покупець -невдаха залишається без житла і без грошей.

Аванс як вид шахрайства.

Шахрайські схеми з використанням авансу дуже розповсюджені. Дуже часто аферисти, просячи виплатити покупця аванс у вигляді великої суми, аргументуючи це, що гроші потрібні, щоб уникнути ризику відмови покупця від угоди. Але саме оплата великого авансу часто стає кінцевою точкою у відносинах між покупцем і «продавцем», оскільки з нею останній і зникає.

Рекомендації з укладання подібних угод дуже прості:

- Ретельно перевіряйте кожен документ, представлений для підписання договору купівлі-продажу, якщо є питання, краще скасувати угоду або звернутися за допомогою до фахівця.

- Вимагайте у партнера угоди копію кожного підписаного документа і його паспорта, відмова має вас насторожити.

- Користуйтеся своїм правом вносити в договір будь-які умови, якщо Вам відмовляють у цьому, краще угоду не здійснювати.

- Ніколи не залишайте свої документи - паспорт, документи на квартиру і інше, в руках посередників.

- Складання всіх документів проводиться виключно за участю обох сторін угоди.

- Не погоджуйтеся вказати в договорі купівлі-продажу квартири свідомо занижену вартість покупки житла. У разі розірвання угоди, покупцеві на руці буде повернута тільки та сума, яка вказана в договорі, а не виплачена за фактом.

- Купуючи житло, рекомендується перевірити, чи всі мешканці виписані з об’єкта нерухомості на момент укладання угоди. Зустрічаються випадки, коли продавець «забуває» проінформувати покупця про те, що в квартирі залишився, прописаний неповнолітній громадянин або недієздатний інвалід, яких виписати буде не можна навіть за рішенням суду.