Як правильно вибрати взуття для бігу

На сьогоднішній день бігове взуття стало настільки високотехнологічним, що неправильно підібрана пара кросівок може не просто доставити дискомфорт, але і спровокувати серйозну травму.

Для людей, що серйозно займаються біговою активністю, головним завданням є правильний вибір взуття. 

В першу чергу потрібно визначити свою пронацію (спосіб постановки зовнішньої частини стопи при ходьбі і бігу), тобто проаналізувати біомеханіку стопи. Це роблять за допомогою GAIT-аналізу - відеозйомки на біговій доріжці, яка дозволяє фахівцям оцінити постановку ноги під час бігу, визначити тип пронації і порекомендувати відповідну модель бігових кросівок.

- При надлишковій пронації, яка часто зустрічається у людей з низьким склепінням стопи або плоскостопість, стопа завалена всередину, тому її стабілізують за допомогою кросівок. Для цього підходять бігові моделі з жорсткою фіксацією п’яти і пружною внутрішньою частиною підошви.

- Другий тип пронації - недостатня пронація або супінація, яка зустрічається рідко і характерна для людей з високим підняттям стопи.

- І нарешті, нормальною пронацією вважається поворот стопи всередину не більше ніж на 15%. В такому випадку буде досить кросівок c хорошою амортизацією: пружна підошва не дає завалюватися ступні і рівномірно розподіляє навантаження, щоб біг по жорстким поверхні не шкодив суглобам.

Не менш важливо правильно визначити свій розмір. Варто враховувати довжину стопи і підйом. Приміряти кросівки краще ввечері, коли стопа трохи збільшена. Як правило, бігові кросівки вибирають на пів розміру більше звичайного взуття. Коли в зоні носка залишається близько п’яти міліметрів, набагато нижча ймовірність заробити мозолі, натертості, травми пальців або нігтів. П’ятка, навпаки, повинна бути зафіксована, а поверхня кросівка - щільно облягати стопу.

Важливо також визначити для себе мету: пробігти марафон, навчитися швидко бігати або ходити на ранкові пробіжки в парку. Визначившись з метою, слід проконсультуватися з професійним тренером, якого можна знайти в будь-якому біговому клубі. Він розповість, як правильно дихати, як одягатися, і допоможе підібрати спортивне взуття в залежності від вашої мети і особливостей бігу. Для прикладу, для гри в футбол, найкраще підійдуть представлені на  https://obnovka.ua/manfootballshoes/ якісні брендові моделі бутсів, футзалок, сороконіжок.

Для бігу по асфальту підійде будь-яка модель з лінійки амортизації, головне при виборі - керуватися результатами аналізу біомеханіки стопи (GAIT-аналіз).

Тим, хто бігає по пересіченій місцевості (в парках, в лісі) необхідні кросівки з гарним зчепленням, надійною фіксацією і захистом від забруднень. Бігати по асфальту в них не можна, тому що жорстке покриття швидко стирає особливий рельєф підошви.

Окремо можна виділити моделі для довгих дистанцій, так звані марафонки. Це легкі гнучкі кросівки з тонкою підошвою і мінімальним перепадом висот між носками і п’яткової частиною. Такий варіант зазвичай вибирають вже досвідчені бігуни, враховуючи біомеханіку стопи і свою вагу.

Кросівки швидко зношуються при неправильному використанні: наприклад, вони можуть стати ламкими, якщо прати їх у машині і сушити на гарячій батареї (як правильно чистити і прати кросівки, це вже інша тема).

Максимально подовжити термін служби кросівок може правильний догляд: очищайте кросівки від бруду губкою і водою (можна додати спеціальний шампунь), сушіть при кімнатній температурі, виймаючи устілки, і обов’язково просушуйте після дощу (можна набити кросівки газетою, як правильно робили наші бабусі).