Суші з сюрпризом, або як не стати жертвою заморських делікатесів

Популярність японської кухні в наших широтах росте з кожним днем. Суші-бари в великих містах відкриваються найчастіше від усіх закладів. А в супермаркетах набори суші іноді займають половину рибних відділів. Але чи варто таким чином долучатися до японської культури? І чим може обернутися модне захоплення чужої кухнею?

У них і у нас

Почнемо з того, що в Японії суші - це проста, дешева і не дуже популярна їжа. Самі японці віддають перевагу сашимі. Порція розвареного рису подається в Японії до будь-якої страви, як у нас хліб. Тому суші можна вважати аналогом канапки: як ми кладемо на хліб ковбасу або сир, так японці кладуть на рисовий колобок рибу або морепродукти.

Свіжовиловлену рибу в Японії привозять на ринки десь о третій годині ранку, а о шостій вона розходиться по магазинах і ресторанах. За правилами для суші використовують тільки сирий продукт, і він просто зобов’язаний бути свіжим. Виняток становлять лосось (його злегка коптять), варені креветки, копчений вугор і заморожений прямо на кораблі тунець. Авокадо, огірки, ананаси, а тим більше крабові палички або майонез для змащення «начинки» - це адаптація під європейський і американський смак.

У нас закуповувати щодня свіжу рибу невигідно. Тому у вітчизняних суші-барах подають або розморожену, або копчену або малосольну рибу. А нерідко навіть зіпсовану, перебивши запах оцтом і приправами. В цьому випадку, звичайно ж, ні про яку користь здоров’ю, яку потенційно може принести риба, говорити не можна. Тому краще, що можна зробити - це прислухатися до порад експертів.

Правила суші-безпеки

1. Вибирайте відомі заклади з хорошою репутацією, такі як set24.com.ua, читайте відгуки в інтернет-форумах, прислухайся до рекомендацій знайомих.

2. Великий плюс, коли суші в ресторані роблять у вас на очах. У всякому разі, так ви точно будете знати, що продукт щойно приготовлений. Частенько готові суші, щоб не пропадали, ставлять в морозилку, а перед подачею на стіл просто розморожують.

3. Про всяк випадок після відвідин суші-бару або покупки японської їжі в магазині зберігай чеки. Активній людині це допоможе вимагати компенсації.

4. Якщо відчувається специфічний запах риби, не варто думати, що це особливості японської кухні. Краще відразу відмовся від такої страви.

5. Васабі і імбир не можуть «очистити» зіпсовану рибу, як багато хто вважає. Гостра приправа відтіняє смак страви, а імбир освіжає смакове сприйняття - його їдять між різними видами суші, щоб їх смак не змішувався.

6. Вибирайте суші з копченою, солоною рибою або зовсім овочеві. Це не по-японськи, але шансів отруїтися набагато менше. Свіжої сирої риби в наших суші-барах практично немає.

7. Паразитами можна заразитися від річкової риби. Морська, яка використовується в японській кухні, в цьому сенсі майже не є небезпечною. Крім лосося, тому що нереститися він заходить в річки. Тому в сирому вигляді їсти його не варто.