Практичні поради щодо вибору шкільного рюкзака

Багатий асортимент шкільних рюкзаків і ранців здатний приголомшити кожного дорослого. Це у дітей же все просто - рюкзак з улюбленим персонажем - те, що потрібно!

Красивий модний рюкзак - це тільки півсправи. Батьки повинні звернути увагу на його форму, вагу і розмір. Наш матеріал допоможе розібратися, що ж все-таки найважливіше при виборі шкільного рюкзака, і коли ви остаточно визначитеся з приорітетами, ось тут зможете замовити для школяра якісну, зручну, стильну і фукціональну модель.

Форма: ранець чи рюкзак

Ранець - це шкільна каркасна сумка з плечовими ременями, яка відмінно тримає форму. Якщо учень раптом упустить його, то жорсткий корпус захистить шкільне приладдя від пошкоджень. Тверде дно не провисає і вміст не тисне на поперек дитини. За рахунок каркаса ранець більш стійкий ніж рюкзак.

Рюкзак в класичному розумінні - це заплічний мішок з м’яким корпусом. Однак сучасні шкільні рюкзаки часто мають ущільнену спинку і, за рахунок жорсткості матеріалу, добре тримають форму. Вони легші за каркасні ранці.

І рюкзаки, і ранці шиються з водонепроникної, стійкої до стирання тканини (нейлон, поліестер). Іноді матеріал армується сталевими нитками для підвищення міцності на розрив, тоді на тканині видно ромбики або клітини. За таким матеріалом легко доглядати, можна просто протирати вологою серветкою, а можна і випрати. Рюкзак поміщається в пральну машинку, а ось каркасний ранець доведеться прати руками.

Анатомічна спинка і розподіл навантаження

Анатомічна, ортопедична або, як останнім часом говорять виробники, «ерго-спинка» - всі три варіанти назви вказують на те, що у виробу жорстка задня стінка з борозенками для циркуляції повітря. Спинка рюкзака анатомічної форми допомагає підтримувати правильну поставу і рівномірно розподіляти навантаження по спині дитини. Сіточка, якою покрита зовнішня поверхня задньої стінки рюкзака, потрібна щоб він не ковзав по одязі дитини, а надійно прилягав до спини.

Плечові ремені повинні бути ущільненими і регульованими, їх товщина не менше 1-2 см. Оптимальна ширина 6-8 см. Надто вузькі лямки будуть врізатися в плечі, а широкі навпаки, можуть спадати. Вид - S-подібний або «маєчкою». Така форма допоможе рівномірно розподілити навантаження по плечах малюка і уникнути тиску на шийний відділ хребта.

Лямки не повинні бути пришиті близько одна до одної - щоб не врізатися в шию дитини, і не повинні бути далеко одна від одної - щоб не спадати. Внутрішня сторона плечових ременів також, як і спинка рюкзака, покривається сіточкою проти ковзання.

Деякі рюкзаки оснащені поперечним ременем, який застібається на талії дитини спереду. Це дозволяє щільніше фіксувати ранець на спині школяра і знизити навантаження на хребет при ходьбі.

Зовні і всередині

Дуже важливо щоб на корпусі рюкзака, кишенях і лямках були нашиті світловідбиваючі смуги. Іноді світловідбивачі вбудовують в замки ранців. Це робить дитину більш помітною для водіїв не тільки в темний час доби, а й при поганій видимості, під час туману або рано вранці. Не варто нехтувати цим правилом навіть якщо дитину водить дорослий. Дитяча безпека понад усе!

Усередині рюкзак може бути поділений на кілька відділень або мати гумку для щільної фіксації книг і зошитів. Деякі виробники кріплять всередині рюкзака картку, на якій ви можете вказати свої дані. Якщо дитина десь забуде рюкзак, то зазначений номер телефону допоможе повернути його власнику.

Кишені для пляшки з водою і особистих дрібниць зазвичай розташовуються зовні. Ручка-петля для підвішування ранця на гачок також розташовується зовні рюкзака.

Окремі моделі мають кишеню з внутрішніми стінками з фольги, так званий «термокарман» для бутербродів.

Вага і розмір

Теоретично, вага наповненого ранця для учня молодшої школи не повинна перевищувати 10% від його власної ваги, для учнів середньої та старшої школи цей показник збільшується до 15%. Припустимо, що першокласник важить 22 кг, тоді вага рюкзака з усім його вмістом не повинен перевищувати 2,2 кг.

Щодо розміру, то не можна купувати першокласнику рюкзак або ранець, через який самої дитини не буде видно. Часто батьки таким чином намагаються зробити покупку «на виріст» і заощадити. Ширина ранця (рюкзака) і ширина плечей дитини повинні бути приблизно однаковими.