Штучний інтелект навчився визначати брехню по очах

Доповнена реальність може торкнутися найрізноманітніших сфер нашого життя. Вона може змінити те, як ми працюємо і розважаємося, переміщаємося і відпочиваємо. Але, мабуть, одна з найбільш несподіваних можливостей, яку подарує людям ця технологія - можливість бачити брехню. В недалекому майбутньому за допомогою смартфона або розумних окулярів будь-який користувач зможе визначати, чи правду каже його співрозмовник.

Детектор брехні

Класичний детектор брехні, також відомий як поліграф, являє собою складний пристрій, що враховує цілий ряд факторів. Прилад зчитує кров’яний тиск, серцебиття, дихання і ще кілька десятків біологічних параметрів випробуваного. На початку процедури людина відповідає на ряд контрольних питань, необхідних для визначення нормальних показників. Передбачається, що брехня буде викликати більш високий рівень збудження, ніж правда.

На жаль, психофізіологічну експертизу не можна вважати абсолютно точною. Часто свідчення поліграфа можна інтерпретувати по-різному. Та й обманути прилад не є надзавданням для людини з хорошою витримкою. Тому навіть в тих країнах, де використання поліграфа допускається судовою системою, результати тестування є лише непрямим доказом.

Все стає набагато цікавіше, коли в гру вступає штучний інтелект. 

Комп’ютер проти брехні

Нові детектори брехні не потребує вимірів кров’яного тиску. Замість цього вони використовують штучний інтелект і аналізують зовнішні сигнали - рух очей, міміку, мову тіла і найдрібніші зміни в голосі випробуваного.

Вже сьогодні існують технології, здатні з великою точністю розпізнавати не тільки брехню, але і загальний емоційний стан людини. Подібні проекти розробляються десятками приватних компаній і урядових наукових інститутів.

Один із прикладів такої розробки - система розпізнавання емоцій, створена британською компанією Human. Технологія дозволяє аналізувати емоції людей, знятих на охоронні камери або камери смартфонів.

Ще один приклад - американський стартап Converus, який розробляє технологію EyeDetect. Технологія відстежує і фіксує розширення зіниць випробуваного. Під час виголошення людиною брехні її зіниці злегка розширюються. Це відбувається тому, що брехня задіє більше “системних ресурсів” мозку, ніж правда. Брехню необхідно придумувати, а правду - лише згадати і озвучити. Активізація мозку під час брехні “струшує” всю нервову систему, що відбивається на розмірі зіниць. Правда, це коливання настільки незначне, що неозброєним оком його розгледіти практично неможливо. Але штучний інтелект на це здатний. EyeDetect вже використовується деякими американськими банками і департаментами поліції.

Що чекає нас у майбутньому

Згодом комп’ютерні системи розпізнавання брехні будуть ставати все більш досконалими. Всі подібні проекти засновані на технології машинного навчання, яка накопичує досвід і вдосконалюється з кожним новим тестуванням.

Вже сьогодні система EyeDetect видає вірний результат в 86% випадків, обходячи кращих людських експертів, включаючи найдосвідченіших детективів. Але протягом кількох років розробники обіцяють довести результат до 90%. Загалом, з часом ми неминуче станемо свідками появи дуже точного і простого в обігу детектора брехні.

На що стане схожий світ з такою технологією? Це залежить від того, наскільки широке поширення вона отримає. Якщо технологію узурпують уряди і великі корпорації, нічого хорошого чекати не слід. В такому випадку світ стане більш похмурим і менш вільним місцем.

Але цей варіант розвитку подій малоймовірний. Набагато ймовірніше, що доступ до детектора брехні отримають всі, у кого тільки є смартфон або окуляри доповненої реальності. Просто уявіть, що ви дивитеся на співрозмовника через розумні окуляри, і в режимі реального часу отримуєте інформацію про його емоційний стан і про те, чи бреше він вам. Експерти прогнозують, що гарнітури доповненої реальності стануть такими ж поширеними і доступними, як смартфони в наші дні. Схоже, коли це станеться, нам всім доведеться звикати жити в світі без брехні.