Lumen - ліхтарик, що працює від тепла людського тіла

Зовсім недавно був представлений портативний ліхтарик Lumen, для роботи якого потрібне тільки одне джерело енергії - тепло людських рук. Це один з фаворитів краудфандінгового сервісу Kickstarter, тобто його розробку інвестували користувачі.

Автор незвичайного гаджета - Росс Журавскі, американський інженер з Нью-Йорка. Будь-якому аналогічному приладу потрібен елемент живлення. Вічний ліхтарик Lumen - виключення з правил, йому не потрібно батарейка, він починає функціонувати від дотику до панелі.

Звичайно ж, світла цей прстрій дає небагато, зате тут можна придбати досить потужні, надійні акумуляторні світильники і LED ліхтарі.

Прототип ліхтарика Lumen був представлений винахідником користувачам на краудфандінговой платформі Kickstarter, що займається просуванням стартапів. За добу на його серійне виробництво надійшла необхідна сума ($ 5 000), за тиждень зібрана сума перевищила необхідну в 8 разів. Це говорить про інтерес до новинки і її затребуваності.

Причина підвищеного інтересу до ліхтарика нового покоління - в тому, що відсутня потреба використання інших джерел живлення, крім тепла людського тіла. До поверхні пристрою потрібно прикласти палець, щоб він згенерував енергію, необхідну для одного 5-ти міліметрового світлодіода, і запалиться світло. Сила світла приблизно дорівнює спалаху смартфона.

Якщо різниця температур навколишнього середовища і тіла людини складе приблизно 10 градусів, то панель Lumen виконає перетворення тепла в електричний струм. З ним можна забути про сонячні панелі і батарейки, які швидко розряджаються.

Для світіння лампочки яскравістю в 3 000 мкд достатній струм 15 мА і напруга 3 V, які виробляє ліхтарик, якщо температура повітря, наприклад, становить 27,8, а температура тіла людини - 36,7 градуса. Цього світла достатньо для освітлення невеликого приміщення, 1-3 м шляху темної вулиці, для читання без світла, підсвічування замкової щілини і т.д. Вбудований акумулятор збереже залишкову енергію, яка виходить при більшій різниці температур.

Металевий корпус ліхтарика без батарейок виконаний з довговічних матеріалів. Крім того, він служить йому радіатором, що робить роботу термоелектрогенераторів більш ефективною. У його начинку входять: стабілізатор напруги, над’яскраві світлодіоди Cree LED, невеликий термоелектрогенератор, іоністор (суперконденсатор), що збирає надлишки електроенергії.

Передбачається, що новинка буде представлена ​​на ринку двома моделями на вибір. Розміри всіх пристроїв невеликі - 4 х 1 х 8 см, вони відповідають розміру людського пальця. Вага - 45 або 35 грам, для титанового або алюмінієвого корпусу відповідно. Передня панель гаджета може бути з вбудованою тритиевой трубкою. Помітна в темряві, вона дозволяє легко відшукати ліхтарик.

Ціна теплового ліхтарика Lumen залежить від матеріалу, з якого виконаний корпус. Покупці зможуть придбати за ціною $ 35 ліхтарик в алюмінієвому корпусі і за $ 45 ліхтарик в титановому корпусі