Як біткоін пережив першу половину 2018 року

За останні шість місяців вартість монети знизилася практично на 70%. Уряди різних країн так і не визначилися з правовим регулюванням галузі, а хакери продовжують обкрадати торгові майданчики і розкрадати електронні гаманці

У 2017 році ринок цифрових грошей збільшився в кілька разів, криптовалюта встановили рекорди вартості. У зв’язку з цим на монети звернули увагу уряду великих країн, чиказькі майданчики CME і CBOE вперше запустили ф’ючерси на біткоіни, після чого його ціна досягла позначки в $ 20 тисяч. Звернула на неї увагу і Israel Investments Ltd, започаткувавши успішний криптовалютний бізнес. До речі, в ця компанія пропонує вигідну послугу депозиты в гривне в израильской компании.

Потім відбулася очікувана корекція. Однак ніхто не припускав, що вона буде тривати так довго. За півроку перша криптовалюта подешевшала практично на 70%, зараз вона торгується нижче рівня в $ 7 тисяч. Є кілька визначальних чинників, які вплинули на зниження курсу монети.

Регулювання

Уряди ряду азіатських країн жорстко контролювали ринок цифрових грошей в 2018 році. У січні міністр фінансів Південної Кореї повідомив, що влада розглядає варіант заборони криптовалюта, після чого менше ніж за два тижні капіталізація ринку знизилася практично в два рази. Однак потім уряд спростував цю інформацію і повідомив, що планує м’яко контролювати галузь, щоб не заважати її розвитку.

Іншої точки зору дотримується Резервний банк Індії. Навесні він заборонив підконтрольним фінансовим установам працювати з цифровими грошима, банкам довелося розірвати відносини з криптовалютнимі біржами. Найбільша платформа в країні Zebpay перестала приймати депозити в рупіях, незважаючи на всі протести, Верховний суд країни залишив закон в силі.

Зломи

Хакери активізувалися вже на початку року, вони викрали з японської торгової площадки Coincheck більше $ 520 млн в криптовалюті NEM. Тоді представники альткоіна повідомили, що не мають ніякого відношення до цього інциденту, тому що злочинці зламали комп’ютери співробітників біржі, а не скористалися вразливістю в мережі монети.

Після цього японський уряд посилив заходи контролю, тепер всі місцеві біржі повинні отримувати ліцензію на роботу на території країни. Хакери не зупинилися і почали зламувати великі електронні гаманці. Два рази вони атакували MyEtherWallet, перший раз клієнтів перенаправляли на фішингові сайти, де злочинці крали у них паролі, вдруге всі, хтось користувався VPN-розширенням Hola в певний період часу, могли втратити свої монети.

До цього зловмисники викрали понад $ 31 млн в криптовалюті з великої біржі Bithumb, її співробітники пообіцяли повністю відшкодувати збитки всім постраждалим користувачам.

Падіння

За шість днів з початку 2018 року загальна капіталізація ринку цифрових грошей збільшилася на $ 220 млрд і 7 січня досягла рекордних $ 823 мільярдів. Однак в найближчий місяць вона скоротилася практично в 2,5 рази.

Після цього в середині лютого загальна капіталізація криптовалюти ненадовго перевищила $ 500 млрд, після чого продовжила падати, встановлюючи все нові річні мінімуми. На початку січня біткоіни торгувався на рівні $ 17 тис., після чого курс монети різко опустився. Він досягав мінімуму в $ 5 835, зараз криптовалюта коштує $ 6 200. Багато аналітиків, які були впевнені в тому, що до кінця року ціна знову досягне історичного максимуму, почали сумніватися і знижувати прогнози.

Відомий аналітик Том Лі з Fundstrat ще в квітні припускав, що перша криптовалюта досягне позначки в $ 25 тис., але влітку змінив свій прогноз до $ 22 тисяч. На його думку, на падіння курсу монети вплинув запуск ф’ючерсів на чиказьких майданчиках CME і CBOE в грудні минулого року. Деякі фахівці стверджують, що через термінові контракти вартість активу більше не буде рости так само різко, як і в минулому році.