Простатит: сучасний погляд на одне з головних чоловічих захворювань

Майже половина чоловіків хоч раз стикається з простатитом. Дискомфорт, який приносить це захворювання, окремо представляти не потрібно. Секрет перемоги криється в своєчасному і грамотно підібраному лікуванні.

Передміхурова залоза (простата) - залоза зовнішньої секреції, розташована у нижній частині сечового міхура і охоплює уретру (сечовипускальний канал). Вона займається виробленням спеціального секрету, який викидається під час еякуляції, розріджує сперму і містить необхідні для нормального функціонування сперматозоїдів речовини. Незважаючи на таку важливу функцію, цей орган зовсім невеликий - звичайний розмір простати не перевищує волоський горіх.

Перші ознаки, що щось пішло не так

Запальні захворювання передміхурової залози можуть призвести до збільшення її розміру і здавлення сечовипускального каналу. Це порушує відтік рідин і пояснює появу турбуючих чоловіків симптомів. Не ігноруйте головні з них: больові відчуття в області таза, порушення сечовипускання (часте і хворобливе), поява сексуальної дисфункції.

Порушення акту сечовипускання можуть бути дуже різними: почастішання позивів, порушення структури сечі, неприємні відчуття або біль під час сечовипускання, відчуття неповного випорожнення сечового міхура.

Порушення потенції виявляється або зниженою сексуальною активністю, або появою болю під час сексу або в момент еякуляції.

Не менш важливо звернути увагу на біль в області попереку або таза, яку чоловіки часто списують на втому або захворювання нирок.

В основі змін, що відбуваються лежить запалення - захисна реакція організму у відповідь на інфекцію або пошкодження. Вона має кілька закономірних стадій. Спочатку підвищується вироблення біологічно активних речовин і залучаються клітини, які беруть участь у розвитку запалення. Їх завдання - усунути джерело пошкодження. Далі йде стадія, коли порушується мікроциркуляція в простаті і поступово виникає набряк. У більш пізній стадії проліферації (компенсаторного розростання) підвищується активність клітин сполучної тканини, які намагаються і повинні замістити дефект в місці запалення. Це призводить часто до розвитку фіброзу: нормальні тканини заміщуються сполучною і заліза ущільнюється, збільшується в розмірах і втрачає функціональні клітини. Як правило, саме фіброз призводить до розвитку клінічних проявів простатиту (описаних вище).

Яка буває терапія

В першу чергу, звичайно, необхідно переконатися в діагнозі. Уролог може зрозуміти, яке захворювання вас турбує, після проведення обстеження та лабораторного аналізу першої порції сечі. У будь-якому випадку, щоб успішно впоратися з простатитом, потрібно подіяти на декількох рівнях: усунути інфекційний агент, знизити запальну реакцію і запобігти розвитку фіброзу.

Абактеріальний простатит традиційно лікується призначенням нестероїдних протизапальних препаратів (НПЗП) і міорелаксантів. НПЗЗ знижують інтенсивність запальної реакції і активність клітин сполучної тканини. При наявності інфекції з підтвердженим бактеріальним збудником до терапії додається курс антибіотиків.

У лікуванні хронічних форм часто застосовуються альфа-адреноблокатори та інгібітори 5-альфа-редуктази, які зменшують обсяг тканини передміхурової залози.

У комплексі добре допомагає і немедикаментозна терапія: велика кількість рідини, гарячі ванни і більш часта еякуляція. А на сайті http://sexxes.com.ua/ можна придбати якісні масажери простати, з їх допомогою ви зможете значно послабити біль, застосування їх ефективне як в лікувальних цілях, так і з метою профілактики.

Незважаючи на застосування перерахованих вище груп препаратів і методик, простатит, як правило, переходить в хронічну форму і часто рецидивує. Це в основному пов’язано з наявністю запалення і розвитком фіброзу, який не тільки відповідає за структурні зміни залози, але і знижує ефективність базової терапії: препаратам складніше проникнути до клітин простати і подіяти на захворювання. Таким чином, концентрація ліків (наприклад, антибіотиків) недостатня для ефективної терапії.