Поливаємо, живимо, пересаджуємо. Літній догляд за багаторічними квітами

Літній догляд за багаторічними квітами полягає в поливах, підгодівлі, і в разі потреби - розділенні і пересадках. І це все потрібно робити грамотно.

Поливаємо

Отож ви вигідно придбали саджанці та насіння оптом, дочекались здорових сходів, і тепер потрібно докласти максимум зусиль по догляду. У спекотні літні дні, коли робочих рук і поливної води на всі рослини частенько не вистачає, найголовніше - правильно розподілити сили. Особливо сильно потребують вологи багаторічники, що готуються до цвітіння (флокси, лілейники, астильби) і ті, що мають велике м’яке листя (язичники, купальниці). Полив може бути не надто частим, але обов’язково рясним, що промочує землю на глибину 15-25 см. Але зовсім вже обділяти інші рослини теж не варто!

Підживлюємо

Основний принцип такий: добрива з підвищеним вмістом азоту (сечовина, аміачна селітра, гнойова жижа, настій трави і т. п.) вносять лише навесні і на початку літа (до кінця червня), в період відростання пагонів і листя. Зацвітаючим багатолисникам (півонії, ірісам) при цьому відразу додають ще фосфор і калій.

В середині липня проводять другу підгодівлю рослин, що цвітуть у середині і наприкінці літа, - флоксів, лілійників, хризантем. Але вона вже повинна бути комплексною без переваги в сторону азоту. Якщо ви вибираєте готові суміші, то зміст N: P: K в них має становити, наприклад, 15:15:15 чи 13:19:19. Дозування вибираються згідно з інструкціями до кожної суміші. Після кінця липня під всі багаторічники вносять тільки фосфорно-калійні добрива (суперфосфат + сульфат калію або монофосфат калію) або суміші з маркуванням «осіннє» (наприклад, з N: P: K 5:20:30).

Пересаджуємо

5 правил річної пересадки багаторічників

 1. Не варто пересаджувати рослини, які готуються до цвітіння. Вже квітучі і відцвітаючі - можна, але тільки в тому випадку, якщо вони відносяться до видів з компактною кореневою системою, легко переносить пересадку (астильби, гейхери, герані, бородаті іриси, лилейники, очітнікі, волотисте флокси, хости і т. П.) , і ви їх не дуже турбуєте (т. е. якщо і ділите, то на 2-4 великі частини). З пересадкою півоній, сибірських і японських ірисів краще почекати до серпня. Загальне правило - багаторічники, квітучі на початку сезону, найкраще пересаджувати в другій половині літа, а поздноцветущие - навесні.

2. Не можна займатися пересадками в спекотні дні. Дочекайтеся похмурої, а ще краще дощової погоди.

3. Ні в якому разі не залишайте викопані рослини на відкритому місці. При необхідності зберігання відразу ж оберніть коріння вологою тканиною і тримайте в тіні.

4. Не кладіть в посадочні ями швидкорозчинні азотні добрива (погано перепрілий гній, сечовину, суміш «весняну» і т. п.). «Перегодовування» в поєднанні з пересадкою можуть негативно вплинути на зимівлю рослин. На калійні, фосфорні добрива та «м’яку» органіку (наприклад, готовий компост) це обмеження не поширюється.

5. При посадці і після неї, до самого кінця сезону не шкодуйте води! Якщо дуже жарко, корисно притіняти «переселенців» марлею або сіткою.