GSM-сигналізація - надійна технологія «розумного будинку»

Ринок систем безпеки є одним з найбільш зростаючих ринків в наші дні. Серед усього різноманіття систем безпеки широким попитом користуються бездротові охоронні системи, зокрема, GSM-сигналізації.

Зазначений клас приладів популярний у приватних домовласників для використання в котеджах, а також у невеликих компаній, яким потрібно доступне рішення по контролю стану віддалених приміщень, складів, офісів і інших об’єктів бізнесу. Також, з огляду на те, що заміське житлове будівництво переживає зараз підйом, такі системи стають популярні для використання на дачах. Крім того, GSM сигналізацію можна встановити і в звичайну міську квартиру.

Популярність GSM сигналізацій заснована на простоті монтажу таких систем, широкому виборі на ринку, що робить їх доступними для всіх категорій користувачів. А перед тим, як gsm сигнализации купить ознайомимося з принципами функціонування, і нюансами, на які потрібно звертати увагу при виборі цього обладнання.

Основною характеристикою GSM-сигналізацій є можливість роботи використовуючи покриття операторів стільникового зв’язку, що позбавляє від необхідності організовувати провідні канали, а головне, дозволяє негайно сповіщати користувача незалежно від його місця розташування про порушення периметра за допомогою відправки тривожних повідомлень на стільниковий телефон.

Базовий принцип побудови GSM-сигналізації полягає в наявності в складі охоронного комплекту основного блоку, до якого можуть підключатися провідні датчики, звукові (сирена), світлові або комбіновані сповіщувачі. Крім того, до основного блоку можуть підключатися бездротові датчики обсягу, магнітоконтактні датчики відкриття дверей, датчики розбиття скла, датчики диму і витоку води.

Під час вибору, слід звертати увагу на можливість підключення до системи додаткових типів датчиків, як дротових, так і бездротових, таких як датчики витоку газу, датчики диму і полум’я, датчики витоку води. Застосування цих датчиків може істотно розширити функціональність GSM-сигналізації за рахунок можливості інформування про загрозу настання надзвичайних ситуацій. Також слід звернути увагу на те, чи забезпечується резервне живлення базового блоку від незалежного джерела живлення, оскільки в разі відсутності такого джерела при відключенні електроенергії сигналізація перестане виконувати свої функції. При цьому слід зауважити, що для ряду моделей сигналізацій резервний акумулятор пропонується тільки як опція, що збільшує кінцеву вартість системи. Крім того, для зовнішнього акумулятора часто не передбачена можливість зручного його кріплення в місці установки базового блоку, що викликає труднощі при його розміщенні. У зв’язку з цим моделі з вбудованим резервним акумулятором представляються кращими.

Налаштування GSM-Сигналізації в залежності від моделі може здійснюватися різними способами. Наприклад, існують моделі, які можна налаштовувати за допомогою мобільних додатків iOS або Android, або через мережу Internet c допомогою WEB інтерфейсу. Разом з тим в переважній більшості моделей GSM- сигналізацій передбачена настройка за допомогою відправки SMS повідомлень, що не вимагає стійкого покриття мережі, необхідного для Інтернет з’єднання, в місці установки сигналізації і представляється найбільш надійним способом налаштування.

Базовий блок GSM-сигналізації являє собою, як правило, досить компактний пристрій, що дозволяє встановити його таємно в важкодоступному місці, щоб у зловмисника була відсутня проста можливість його відключення. Сам по собі монтаж бездротових датчиків досить простий і не вимагає спеціальних навичок, у зв’язку з чим може бути здійснене будь-яким користувачем. Після установки GSM-сигналізації єдине, про що потрібно подбати - це своєчасна заміна елементів живлення в бездротових датчиках. Як правило строк служби елемента живлення в датчику становить від 7 до 12 місяців, що робить їх заміну необтяжливим процесом.