Гаряча випічка: смачно, але чи корисно?

Пам'ятайте, як в дитинстві ви бігли додому з магазину, стискаючи в руках гарячий, ароматний, щойно спечений буханець хліба? Зізнайтеся чесно - скільки разів вам не вдавалося встояти перед спокусою відкусити хрустку скоринку? А пам'ятаєте, як потім мама чи бабуся докоряла вас і пояснювала, що робити цього не можна? Ні, не тому, що в результаті отримуємо безнадійно зіпсований «товарний вигляд». А тому, що щойно спеченому хлібу потрібно дати охолонути хоча б кілька годин, перш ніж його їсти.

Секрет пекарів

Звичайно, якщо абсолютно здорова людина з’їсть трохи гарячого хліба, ніякої шкоди не буде. Але тим, у кого є якісь проблеми з шлунково-кишковим трактом (такі як гастрит, виразка шлунка або дванадцятипалої кишки, хвороби підшлункової залози і печінки та інші), робити це не рекомендується. Остиглий або навіть трохи підсушений буханець в цьому випадку набагато краще.

Чому? По-перше, тільки що вийнята з печі булка довше і важче перетравлюється. По-друге, хліб, якщо його з’їли гарячим, а у цьому випадку у ньому яскраво виражені процеси бродіння, може підняти рівень кислотності, викликати різні розлади травлення - різі в шлунку, здуття живота, загострення деяких захворювань шлунково-кишкового тракту.

Булка «в кондиції»

Не випадково, як розповідають пекарі, на комбінатах завжди дають «відстоятися» свіжій продукції. Для цього є і ще одна причина. Після випічки в буханці ще якийсь час триває випаровування вологи. І якщо покласти її в пакет гарячою, волозі нікуди буде йти і хліб може швидко запліснявіти. Звичайно, раніше, за радянських часів про таку «розкіш», як індивідуальна упаковка для кожної булки, ніхто навіть не думав, і це було не дуже актуально. Буханки доходили «до потрібної кондиції» по дорозі. Але зараз така упаковка перетворилася, по суті, в норму, в стандарт цивілізованого і безпечного для здоров’я споживання.

Безперечно, у свіжовипеченого буханця є один незаперечний плюс - його смак. Особливо якщо йдеться мова про чудову випічку, яку можна замовити на https://picante.kiev.ua/. Ці неймовірно смачні поживні мясні, рибні, овочеві, сирні пироги є дійсно вершиною кулінарного мистецтва, у всякому разі так стверджують всі, хто хоч раз спробував ці смаколики!

Але навіть це може перетворитися в мінус. Адже відомо, що гаряча їжа завжди здається смачнішою - а значить, її більше з’їдаєш. Так що, якщо ви стежите за фігурою, вже остиглий хліб для вас набагато краще гарячого. В крайньому випадку, якщо ви все-таки не здатні відмовити собі в задоволенні, можна дозволити шматочок булки з тостера або гарячі бутерброди з мікрохвильовки.

Але і в цьому випадку страві краще дати трохи охолонути. А в ідеалі - їсти вчорашній або навіть трохи підсушений хліб. Така трапеза, впевнені гастроентерологи, піде організму тільки на користь.