Діти в міжміських автобусах: як підготуватися до поїздки

Нерідко життя диктує нам свої умови, так що в далеку дорогу доводиться вирушати разом з дітьми, для яких багатогодинна поїздка в автобусі - серйозне випробування. Завдання дорослих - зробити подорож максимально приємною, а для цього потрібно і дитину налаштувати до поїздки, і самим до неї як слід підготуватися.

Якщо вам потрібно арендувати автобус для ділової, чи екскурсійно-туристичної поїздки, на весілля, корпоративні і інші міроприємства, тут ви знайдете вигідні пропозиції від компанії «Avtobus.site». В наявності сучасні комфортабельні автобуси і мікроавтобуси різної місткості, готові відправитися в поїздку як по Україні, так і за її межами.

Обговорювати майбутній вояж необхідно навіть з дуже маленькою дитиною - років з двох-трьох. Потрібно лише говорити з нею на зрозумілій їй мові і налаштувати малюка позитивно.

По-перше, повідомте дитині про поїздку. Чим вона молодша, тим пізніше це слід робити (але не пізніше, ніж за пару днів).

Неодмінно обіцяйте пригоди, нові враження, щось цікаве, незвичайне: подорожі дитина повинна чекати, як свята. Не “зберігайте інтригу” і не залишайте простору для негативних фантазій. Діти схильні у всьому незрозумілому знаходити привід злякатися і засмутитися.

По-друге, максимально точно позначте мету поїздки. Ви їдете до бабусі - відмінно! Розкажіть дитині, що в кінці шляху її чекають ті, з ким вона любить проводити час, два тижні відпочинку і смачні пиріжки на додачу.

Відправляєтеся у справах в інше місто? Нехай малюкові ця поїздка обіцяє зустріч з красивими вулицями, новими розвагами, приємними людьми, незвичайними продуктами. Як все буде насправді - покаже час, але в ваших інтересах відкласти всі турботи на потім.

З дитиною 7-10 років можна здійснити віртуальну подорож по карті: подивитися, які цікаві місця ви будете проїжджати, що побачите в дорозі і на місці прибуття. Нехай “гра в поїздку” змусить її забути всі побоювання і страхи.

По-третє, детально обговоріть з сином або донькою правила поведінки в автобусі. Що можна і чого не можна, як потрібно поводитися в різних ситуаціях. Проговорити необхідно все: питання харчування, сну, гігієни, ігор.

Виключіть приказний тон. Пояснюйте неминуче і радьтеся з малюком про все інше. “Ти будеш сидіти біля вікна. Давай візьмемо темні окуляри, щоб було зручно дивитися проти сонця, і плед, щоб не дуло від вікна”. “Яка іграшка поїде разом з нами? Давай виберемо когось невеликого і м’якого, щоб він допомагав тобі спати і не важко було нести його”.

Позначаючи обмеження і заборони, пояснюйте, чим вони обумовлені. Робити це в салоні автобуса, м’яко кажучи, запізно: зняти всі неясності потрібно за день-два до поїздки. “Давай домовимося, що ти спробуєш пити менше, ніж удома: сходити в туалет ми зможемо тільки на зупинці, а вони бувають не надто часто”.

Кожна не надто приємна вимога або умова пом’якшує заохоченням: “Ми будемо їхати довго, кілька годин, і в цей час не можна вставати, ходити по проходах і шуміти. Зате можна буде пограти на планшеті, помалювати, і ми з тобою почитаємо нову казку”. І нарешті, збирайте речі в дорогу разом з дитиною. Максимально враховуйте його переваги! Не варто чекати, що малюк покірно погодиться їсти і пити те, що не любить. І вже точно він не захоче грати у все підряд і спати з неулюбленою іграшкою.

Зрозуміло, всі дорожні приналежності потрібно зібрати в сумку або рюкзак, який дитина понесе сама і за що відповідатиме в дорозі. Ніщо так не дисциплінує дітей, як справжня доросла відповідальність!

Що взяти з собою в міжміський автобус для дитини?

Для найменших мандрівників: вода (її повноцінно замінить заспокійливий чай), прикорм, пустушки, підгузники, вологі серветки, все необхідне для переодягання і сну.

Для малюка-дошкільника необхідно додати до цього улюблену м’яку іграшку і різні дрібниці, які зможуть зайняти його в дорозі (розмальовку і воскові крейди, печатки, мультики на планшеті, аудіосказкі). Заспокійливі препарати і таблетки від захитування - на ваш розсуд.

Для старшої дитини знадобляться гаджет з іграми, книжка, якісь головоломки (на кшталт “Змійки” або кубика Рубіка). Ваше чадо саме підкаже вам, що йому необхідно: треба просто захотіти його почути.