Активний дитячий літній відпочинок: варіанти організації і вимоги безпеки

З наближенням літа батьки замислюються, як найкраще організувати дитячий відпочинок. Робота рідко дозволяє провести всі три місяці разом, а родичі в селі є не у кожного. До того ж хочеться, щоб канікули пройшли з користю для здоров'я, фізичного і розумового розвитку дитини. Тому багато хто робить вибір на користь центрів активного відпочинку.

Повноцінний всебічний розвиток дитини неможливий без активного відпочинку, особливо якщо це стосується літньої пори. У звязку з цим хочеться порекомендувати чудовий табір на базі херсонського activity комплексу JUMP PARK, де ідеальним чином поєднується навчально-виховна робота, фізична активність, дитячі розважально-пізнавальні заходи.

Кращий дитячий відпочинок - активний!

Туризм для дитини - це пригоди і яскраві емоції, можливість поповнити скарбничку вражень, знайти нових друзів, стати більш самостійною, отримати корисні вміння та навички. І, звичайно, це цінний вклад у здоров’я, особливо якщо відпочинок проходить активно.

Але дитячий туризм буває різним - і за тривалістю, і за способом організації, і за тематикою. Тому і цілі у нього різні, наприклад, пізнавальні, спортивні, оздоровчі. Мабуть, батьки погодяться, що оптимальний варіант дитячого літнього відпочинку поєднує в собі всі ці цілі. Але потреби у всіх різні, і рішення буде залежати від індивідуальних особливостей дитини, фінансових можливостей сім’ї та інших факторів. Щоб вам було простіше зробити вибір, розповімо про найпопулярніші способи організації літнього відпочинку дітей.

Дитячі центри активного відпочинку влітку

Організацією дитячого туризму займаються як державні, так і комерційні структури. І ті й інші пропонують різні за змістом програми, але оскільки в рамках статті нас цікавлять варіанти літнього відпочинку, розглянемо найпопулярніші напрямки саме в цій сфері.

Санаторій

Це установа не стільки педагогічної, скільки медичної спрямованості. Головні цілі перебування в санаторії - лікування і профілактика різних захворювань, загальне оздоровлення. Відпочинок, розваги, навчання та культурна програма грають другорядну роль.

Найчастіше санаторії розташовуються в екологічно чистих зонах з природними лікувальними факторами - мінеральними джерелами, грязями і т. п., або особливими кліматичними умовами, дія яких сприятливо при тих чи інших проблемах зі здоров’ям.

Крім природних ресурсів, використовуються фізіопроцедури, дієти і інші засоби класичної медицини. Кожен санаторій має свій лікувальний профіль. Під час відпочинку в санаторії діти повинні дотримуватися встановленого розпорядок дня. Підйом, прийоми їжі, процедури відбуваються в строго певні години. Що стосується розважальної, пізнавальної, спортивної, творчої програм, то ці елементи в санаторії є не завжди. І навіть якщо вони присутні, великої уваги їм не приділяється.

Кемпінг

Відмінною формою організації оздоровчого дитячого туризму може стати відпочинок в кемпінгу, або наметовому таборі. Далеко від міста, в тісній взаємодії з природою хлопці і дівчата отримують цінні навички самообслуговування, вчаться долати труднощі, набувають здорові звички, стають більш самостійними, витривалими, дисциплінованими. Свіже повітря, повітряні і сонячні ванни, купання зміцнюють захисні сили організму, дарують запас здоров’я на весь рік.

Життя в наметовому містечку - це незабутня пригода, нудьгувати дітям точно не доведеться. Класичний варіант - стаціонарний наметовий табір в лісі, на березі моря, річки або озера.

Незважаючи на віддаленість від благ цивілізації, в кемпінгах приділяється велика увага безпеці:

- табір розташовується на обгородженій території, знаходиться під охороною.

- штат співробітників обов’язково включає медперсонал.

- при необхідності завжди можна зв’язатися зі службами екстреної допомоги. При облаштуванні наметового містечка строго дотримуються вимоги пожежної безпеки і норми

- з дітьми працюють тільки підготовлені і перевірені співробітники.

Питання харчування в наметовому таборі вирішують по-різному: це може бути власна стаціонарна або польова кухня, служба доставки, іноді їжу готують на багатті. У будь-якому випадку діти отримують повноцінний збалансований раціон. Режим дня в кемпінгу не такий строгий, як в санаторії, проте діють правила розпорядку. Це як мінімум восьмигодинний сон, трьох- або п’ятиразове харчування, щоденна зарядка, умивання.

Діти вчаться самообслуговуванню, беруть участь у благоустрої території. Часто влаштовуються розважальні заходи, спортивні змагання та ігри, творчі конкурси. Зміни різні за тривалістю, але зазвичай не довше 21 дня.

Дитячий табір

Знайомі всім нам з дитинства піонерські табори змінили сучасні центри дитячого відпочинку. Ідеологічна основа стала іншою, але всі позитивні моменти збереглися.

Літній табір - це як і раніше відмінне середовище для освоєння нових навичок, спілкування, спорту та творчості. А з розвитком індустрії дитячого відпочинку можливостей стає ще більше. Технічно дитячий табір - це комплекс, де створені всі умови для проживання, сну, прийому їжі, творчих і спортивних заходів. На території, крім спальних корпусів (опалювальних або неопалюваних), обов’язково є кухня, їдальня, душові, туалети, пральня та інші господарські приміщення. Для організації дитячого дозвілля в таборі є спортивні майданчики, футбольне поле, відкритий або закритий басейн, кінозал, клуб. Охорона території забезпечується силами штатних співробітників або сторонньої організації, з якою установа працює за договором.

Що стосується умов проживання, то вони різняться в залежності від типу табору, політики і фінансових можливостей власника. Це можуть бути як дерев’яні будиночки зі зручностями на території, так і упорядковані корпуси з номерами готельного типу та двомісним розміщенням. Звичайно, між цими крайнощами маса проміжних варіантів.