Кунігунда - цілюще українське Мертве море

Вчені стверджують, що видобуток солі в місцевій солоній шахті здійснювався ще задовго до нашої ери, а знайдені тут древньоримські монети свідчать про неабиякий інтерес великої імперії до тутешніх значних соляних покладів.

Закарпатська область - одна з тих областей України, в якій знаходиться велика кількість різних озер: великих і маленьких, холодних і теплих, прісних і солоних. І одним з найвідоміших озер Тячівського району стало озеро Кунігунда, яке знаходиться в селі Солотвино.

Славу це озеро набуло, насамперед, через унікальний солоний склад, ця вода благотворно впливає на шкіру і на весь організм в цілому, завдяки високій концентрації солі в ній, близько 200 грам на літр. Така солоність навіть вища ніж в морській воді, а лікувальні властивості озерного болота не поступається грязям Мертвого моря. До речі, на сайті vse-ukr.com ви дізнаєтесь більше про солоні озера Солотвино, а також інші популярні курорти України.

Новітня історія відомого озера почалася в 1902 році, коли в Солотвино запустилася соляна шахта. Але з часом, шахта провалилася, утворивши при цьому котлован, в якому з’явилася солона вода - це і стало озером Кунігунда. Глибина озера коливається від 1 до 8 метрів, а площа на поверхні близько 800 кв. м. Через деякий час, поряд з ним стали з’являтися і інші озера, як з солоною, так і з прісною водою, і з йодованою водою. І якщо купання в солоних озерах, безумовно, всім йде на користь, то перед купанням в йодованій воді, слід проконсультуватися з лікарем.

Купання в солоному озері сприятливо впливає на серцево-судинну систему, на органи опорно-рухового апарату, на нервову систему, на урологічні захворювання, а також є профілактикою псоріазу, шкірних захворювань, радикуліту, ревматизму, артриту, астми і алергії. Все це досягається за рахунок насиченості води і бруду силіцію, бромом, фтором, цезієм, рубідій і безліччю інших корисних речовин.

Сьогодні біля солотвинських солоних озер облаштовані цілі бази відпочинку, де є і косметичні салони, в яких активно використовуються грязі з метою лікування і омолодження шкіри. Температура води в солоних озерах влітку досягає 27 ° С, а взимку не опускається нижче 17 ° С. За рахунок високої концентрації солі, вода аж виштовхує тіло на поверхню, чим створюється враження невагомості в воді.

Територія солотвинських озер обладнана всім необхідним для комфортного відпочинку туристів. Тут житло можна і зняти, і розбити намет у наметовому містечку, поїсти можна як в ресторані, так і купити продукти на ринку і приготувати самостійно, лікувальною гряззю можна обмазатися прямо з озера, а можна піти на салонну процедуру.

Слід також згадати і про соляні шахти, які знаходяться недалеко від солоних озер. Сюди приїжджають в основному для того, щоб вилікуватися від астми, туберкульозу та інших хвороб дихальної системи. У лікуванні тут часто використовують спелеотерапію, тобто використовується мікроклімат соляної шахти на глибині 300 метрів (на сьогодні, на жаль шахти закриті для відвідувачів, але алергологічна лікарня працює).

Відпочинок на солотвинських солоних озерах залишається завжди актуальним, оскільки для всіх бажаючих це відмінна можливість чудово провести час, відпочити, набратися нових сил і омолодитися в одному місці, майже не докладаючи ніяких зусиль!