Зворотний бік комфорту: чим небезпечний кондиціонер і як з цим боротися?

Згідно прогнозам синоптиків, незабаром на зміну дощам повернеться спека. Порятунок від вкрай високої температури практично один - кондиціонер. Але він не тільки дає рятівну прохолоду, а й може завдати шкоди здоров'ю. Чим же небезпечні кондиціонери, і як уберегтися від їх негативного впливу?

Про користь кондиціонера сказано багато. А на рахунок негативу, то його теж достатньо: виникнення кашлю, подразнення слизової оболонки, утруднення з диханням, головний біль і втома.

Головна ж ідея така: кондиціонер сам по собі не є небезпекою, а виникає вона в процесі неправильної експлуатації приладом. Експерти виділяють п’ять найбільш поширених моментів шкоди кондиціонера.

• Кондиціонер сильно висушує повітря в приміщенні. В середньому в великому офісі він «п’є» близько 1 л води з повітря за годину роботи. Це твердження, можливо, сумнівне, але саме так кажуть деякі експерти. Охолоджуване ним повітря стає дуже сухим, що шкідливо для шкірних покривів і слизових оболонок дихальних шляхів. Це, в свою чергу, дає можливість вірусам і бактеріям легко проникати в організм.

• Пилюка з приміщення, яка спочатку накопичується в кондиціонері, з часом починає розноситися навколо. А разом з нею можуть розлітатися віруси, бактерії і навіть пилові кліщі.

• Прийшовши з вулиці, з спеки, багато хто відразу ж включають кондиціонер, виставляючи температуру на мінімум. Це може привести не тільки до простудних захворювань, але і до запалення легенів і навіть до запалення сідничного нерва і циститу.

• Небезпечний і фреон - холодоагент, який міститься в кондиціонерах. Він важчий за повітря, і при витоку може витіснити кисень з приміщення. А деякі різновиди фреонів при розкладанні можуть виділяти небезпечні токсини, які викликають сонливість і задуху.

Найпростіші і розповсюджені рекомендації медиків про те, як не захворіти від кондиціонера, такі:

• різниця температури на вулиці і в приміщенні, де працює кондиціонер, не повинна перевищувати 8-10 градусів,

• один раз в кілька годин роботу кондиціонера бажано призупиняти і провітрювати приміщення,

• в кімнаті, що охолоджується кондиціонером, потрібно використовувати зволожувачі повітря і не забувати пити більше рідини,

• не варто направляти струмінь холодного повітря на себе,

• при роботі кондиціонера краще періодично виходити з приміщення,

• необхідно регулярно проводити чистку кондиціонера, щоб в ньому не скупчувалися шкідливі речовини.

Багато батьків вважають, що навіть в сильну спеку не варто охолоджувати кондиціонером ту кімнату, в якій знаходиться дитина. Чи правильно це?

Відомий педіатр, доктор Комаровський вважає, що в будинку, де росте дитина, охолоджувати приміщення треба, але дуже грамотно використовуючи «плюси» сучасної техніки і уникаючи «мінусів». Він стверджує, що дитячий організм здатний адаптуватися до будь-яких умов навколишнього середовища. При чому, чим менші діти, тим краще проходить адаптація. Відповідно, якщо малюк звик до кондиціонованого повітря з дитячого віку, ймовірність «захворіти від кондиціонера» практично дорівнює нулю.

Спека і перегрів, на думку доктора, більш небезпечні для дітей, ніж холод.

В цілому ж батьки повинні дотримуючись кількох простих правил використання кондиціонерів. По-перше, перед працюючим кондиціонером знаходиться зона, де активно рухаються повітряні потоки. Тому в межах цієї зони не розміщують дитяче ліжко. По-друге, важливо періодично міняти температуру повітря, краще це робити плавно, знижуючи на 1-2 градуси, а не охолоджувати кімнату відразу з +30 до +20.

А по-третє, незважаючи на наявність кондиціонера, приміщення необхідно регулярно провітрювати. Тривалість провітрювання залежить від погодних умов і пори року. Ще треба не забувати регулярно чистити фільтри і контролювати в кімнаті вологість, оскільки охолоджуюча техніка сильно сушить повітря.

Сприятливий мікроклімат у домівці - запорука міцного здоров’я і хорошого настрою всіх її мешканців. А досягти оптимальних показників температури, вологості і чистоти повітря допоможе сучасна функціональна кліматична техніка, представлена в інтернет-магазині EUROWELL. Ви можете перейти на сайт компанії і детальніше ознайомитись з широким асортиментом кондиціонерів, осушувачів повітря, зволожувачів, обігрівачів відомих виробників, а також замовити цю техніку по накращій вартості.