Як правильно заряджати смартфон і інші мобільні пристрої

Багато хто користується смартфонами вже безліч років, але не всі знають, як правильно заряджати акумулятор даного гаджета. Є кілька рекомендацій, які дозволять продовжити термін служби акумулятора на пристрої, а головне виконувати прості правила.

Сучасні смартфони і ноутбуки, які, до речі, вигідно можна придбати в інтернет-магазині http://gsm-ka.com.ua/, працюють від літій-іонних акумуляторів. Вони не настільки вибагливі, як старі пристрої, але все одно потребують правильної експлуатації.

Не розряджайте пристрій до кінця

Ви могли чути, що акумулятор потрібно розряджати повністю, щоб той не втрачав максимальну ємність. Нібито пристрій «запам’ятовує», скільки енергії ви витрачаєте до чергового підключення до електромережі, і в подальшому вже не може вміщати в себе понад цього заходу. Таке явище називають «ефектом пам’яті» і він характерний для старих нікелевих акумуляторів, але тільки не для нових - літій-іонних.

Більш того, повна розрядка шкодить сучасним акумуляторам, помітно знижуючи термін їх служби. Нижче ви можете побачити таблицю залежності між глибиною (Depth of discharge) і кількістю циклів розрядки (Discharge cycles), які витримує пристрій.

Виявляється, чим сильніше розряджається акумулятор, тим менше циклів він здатний прослужити. Організація Battery University, яка досліджує накопичувачі енергії, рекомендує не допускати, щоб рівень заряду падав нижче 30%.

Не зловживайте повними зарядками

Користувачі часто заряджають акумулятори до 100%, щоб домогтися максимальної автономності пристроїв. Або, у випадку з ноутбуками, довго не відключають їх від розеток. У такій експлуатації немає нічого поганого, поки вона не входить в звичку. Якщо рівень заряду акумулятора часто досягає максимуму, це може прискорювати знос акумулятора.

Якщо згадати рекомендацію з попереднього пункту, можна сформулювати просте правило: Щоб акумулятор прослужив довше, підтримуйте його заряд на рівні 30-80%.

Раз в 1-3 місяці повністю розряджайте, а потім заряджайте акумулятор до 100%

Взагалі, ця порада суперечить двом попереднім. Втім, це можна пояснити. Ноутбуки і смартфони на Android і iOS показують залишок енергії в акумуляторі в процентах або хвилинах і годинах. Після великої кількості неповних циклів цей лічильник може втрачати точність. Але після калібрування цифри на екрані стан речей знову починає відповідати реальному. Якщо калібрувати акумулятор раз в 1-3 місяці, це не завдасть йому шкоди.

Не допускайте перегрівання пристрою

Висока температура негативно впливає на термін життя акумулятора. У представленій нижче табличці ви можете побачити залежність між підвищенням температури (Battery temperature) і зниженням ємності акумулятора (Permanent capacity loss). Ось чому дуже важливо стежити за тим, щоб ноутбуки та смартфони не перегрівалися.

Правильно підключайте апарат до електромережі

Здавалося б, що може бути простіше, ніж поставити гаджет на зарядку? Але і тут є свої підводні камені. Наприклад, пошкоджений або підроблений зарядний пристрій здатний викликати пошкодження акумулятора та гаджета в цілому. Не кажучи вже про небезпеку, яку вона представляє для оточуючих людей. Тому завжди використовуйте тільки справні і сертифіковані зарядні пристрої від брендів, яким довіряєте.

Крім того, якщо ви заряджаєте смартфони та інші гаджети від ноутбука через USB, це може створювати небажане навантаження на його акумулятор. Щоб не виснажувати таким чином батарею, переконайтеся, що ноутбук підключений до електромережі і не перебуває в сплячому режимі.