Просто про складне: як вибрати джерело безперебійного живлення

У наш час все частіше виникає питання електричної безпеки приладів, що використовуються вдома. Найчастіше ними є комп'ютери, так як різка зміна характеристик електричної мережі нерідко призводить до поломки досить дорогого пристрою, та й плоди кропіткої роботи теж можуть бути втрачені. Тому до установки джерела безперебійного живлення (ДБЖ) потрібно поставитися серйозно.

Для стабільної ефективної роботи електродвигунів любого типу потрібен якісний перетворювач частоты, а вигідно придбати його, а також інше сучасне електротехнічне обладнання відомих світових виробників пропонує компанія ELTA.

Тип архітектури

Мабуть, перше, з чого варто почати знайомство з джерелами безперебійного живлення - це тип архітектури. На даний момент налічується три варіанти, які значно відрізняються один від одного: резервний (Off-Line, Standby), лінійно-інтерактивний (Line-Interactive) і безперервної дії (Online).

Резервний (Off-Line, Standby) - поширений і найпростіший тип ДБЖ. У разі зникнення електроенергії пристрій протягом 10 мілісекунд перемикається на батареї. Даного пристрою вистачить, щоб захистити комп’ютер, так як в ньому немає стабілізатора напруги, то він буде часто перемикатися на живлення від батарей, але це тільки в тому випадку, коли напруга в мережі скаче.

Лінійно-інтерактивний (Line-Interactive) - більш досконала конструкція. Основною відмінністю від резервного тут виступає наявність ступеневого стабілізатора напруги, який дозволяє отримати регульовану вихідну напругу. Варто врахувати, що при роботі в нормальному режимі не коригується частота.

При роботі від мережі основним недоліком вважається неможливість коригування пікових значень. Даний недолік можна вирішити, використовуючи якісний мережевий фільтр. Область застосування обмежена, так як при роботі від батареї краще підключати до техніки, що має свій блок живлення.

Безперервної дії (Online) - найдосконаліший тип ДБЖ. З назви вже зрозуміло, що він працює постійно і при цьому може фільтрувати вхідний сигнал для забезпечення максимальної відповідності вихідних параметрів. На жаль, основним недоліком є ​​велика вартість пристрою.

Заявлена ​​форма вихідного сигналу

Форма вихідного сигналу значно впливає не тільки на вартість ДБЖ, але і на сферу застосування. Наприклад, прилад з заявленої формою вихідного сигналу у вигляді апроксимуватої синусоїди не підійде для газових котлів, електронасосів, холодильників і всіляких електродвигунів, тому для цих приладів варто вибирати ДБЖ з чистою синусоїдою. З іншого боку, для комп’ютерної техніки підійде пристрій з модифікованою (апроксимуватою) синусоїдою.

Вибір потужності

Розібравшись з попередніми параметрами, можна перейти до вибору потужності. Для цього потрібно підсумувати потужності всіх пристроїв, що підключаються, але так як сума вийде в ватах, для переведення їх в ВА (вольт-ампер) необхідно поділити на коефіцієнт потужності. Коефіцієнт потужності, в залежності від підключених приладів, слід приймати різний:

● комп’ютер з недорогим блоком живлення - 0,6-0,8;

● комп’ютер з блоком живлення з функцією корекції фактора потужності (PFC), а також сервери та мережеве обладнання - 0,95;

● прилади з електродвигуном (принтери, кондиціонери і т.п.) - 0,6-0,8.

В результаті отримаємо значення повної потужності, але тут потрібно бути уважним і купувати ДБЖ з запасом в 20% -30%, щоб отримати впевненість в коректній роботі.

Час автономної роботи

Безсумнівно, час автономної роботи ДБЖ - дуже важливий параметр. В основному виробник вказує час роботи при максимальному навантаженні. Для комп’ютерної техніки підійдуть ті пристрої, які здатні протриматися від 5 до 7 хв. Цього часу вистачить для того, щоб користувач встиг зберегти виконуючого роботу і вимкнув комп’ютер.

Підсумки

Ми розібралися з основними типами та характеристиками джерел безперебійного живлення. Для початку потрібно визначитися з тим, які пристрої будуть підключені до ДБЖ. Далі слід порахувати сумарну потужність приладів. Дотримуючись такого порядку, далі можна визначатися з типом архітектури пристрою, формою вихідного сигналу, часом автономної роботи і вартістю пристрою.