Як блокчейн змінить бухгалтерію

Якби проводився конкурс на найпопулярніше слово року, то в 2017 р блокчейн напевно зайняв би призове місце. Про блокчейн найчастіше говорять представники фінтеху - галузі високотехнологічних підприємств, що конкурують з постачальниками традиційних послуг фінансового сектора економіки. При цьому на побутовому рівні блокчейн тісно пов'язується з криптовалютою, в першу чергу, найбільш відомою з них - біткоіном.

Дійсно, блокчейн є технологічною основою криптовалюти, але сфера його застосування набагато ширше. І одним з найбільш підходящих для впровадження блокчейна бізнес-процесів є бухгалтерський облік.

У науковій літературі, ЗМІ та блогосфері блокчейн рідко пов’язують з бухгалтерським обліком, тому така думка може звучати несподівано і дивно. Однак, якщо відкинути питання кібербезпеки і розібратися в суті блокчейна, то стане зрозумілим, що він заснований на давно відомій бухгалтерській технології. Транзакція записується двічі: в однаковій сумі у кожній зі сторін угоди.

Нічого не нагадує? Наріжний камінь класичного бухгалтерського обліку - подвійний запис. Факт господарського життя відбивається в однаковій оцінці за дебетом одного і кредитом іншого рахунку. Це одна з перших істин, яку вивчають майбутні бухгалтери вже більше 500 років.

Блокчейн має важливу для бухгалтерської роботи властивістю. Інформації, створеної в блокчейне, можна довіряти, навіть якщо довіра до контрагента відсутя. Транзакція здійснюється тільки якщо вона схвалена обома сторонами. Згодом ця інформація захищена від змін. Не будемо переповідати те, як працює технологія і за рахунок чого така властивість досягається - можна почитати в інтернеті.

Міжнародні бухгалтерські корпорації, зокрема компанії «Великої четвірки» вже всерйоз досліджують можливості застосування блокчейна при веденні обліку і аудиту. Їх можна зрозуміти - аудиторській діяльності незабаром багато пророкують серйозну кризу. Кому потрібен посередник, який висловлює думку про достовірність обліку, коли облік апріорі достовірний? Проте, більшість експертів сходяться на тому, що навряд чи професії загрожує вимирання - швидше, акцент в роботі аудиторів зміститься з підтвердження подій до підтвердження їх класифікацій в бухгалтерському обліку. Робота ж самих бухгалтерів піде в площину формування облікової політики, вірній класифікації та інтерпретації подій, а також застосування професійних суджень.

Навряд чи глибокі міркування на цю тему варто читати комусь, крім професіоналів в області обліку, а тим більше таким, що пройшли базовый курс по МСФО, дізнатися про який можна на http://www.hocktraining.com/open/base_ifrs.htm. Зате представникам бізнесу можуть бути цікаві можливі напрямки застосування блокчейна в бухгалтерському обліку, які дозволять знизити витрати на його ведення і збільшити цінність бухгалтерської інформації. Визначимо найбільш очевидні.

1. Розрахунки з зовнішніми контрагентами. При впровадженні блокчейна усувається необхідність звірки розрахунків. Формування та списання дебіторських і кредиторських заборгованостей сторін угоди відбуватиметься одночасно в однаковій оцінці в момент транзакції. Підтверджувати факт транзакції і її оцінку не доведеться. Бухгалтеру залишиться тільки правильно класифікувати придбаний / переданий актив та відповідний дохід / витрата.

2. Рух активів всередині підприємства. Якщо уявити будь-який факт господарського життя всередині підприємства як транзакцію, то в режимі реального часу можна отримувати інформацію про рухи будь-яких активів. Робота бухгалтера тут буде зводитися до правильної класифікації надходжень і формуванні вартості об’єкта обліку. Можна організувати локальний блокчейн всередині одного підприємства або групи компаній: відпуск будь-яких активів з місць зберігання акцептуется одержувачем, після чого актив автоматично списується на відповідні рахунки.

3. Оперативний облік в режимі реального часу. Завдяки блокчейну, пропаде потреба чекати обробку первинного документа бухгалтером. Первинний документ, в принципі, стане не потрібен ні в паперовому, ні в електронному вигляді. Замість нього - фіксація транзакції в блокчейні.

Думаю, що це лише вершина айсберга - тематика блокчейна тільки починає вивчатися бухгалтерським співтовариством. Але вже є однозначне розуміння невідворотності його приходу і необхідності перебудовувати звичний підхід до ведення бухгалтерії.