Стартап Mooz пропонує ЧПУ-верстат з функціями 3D-принтера, фрезера і лазерного гравера

Південнокорейський стартап Mooz вийшов на краудфандинговий майданчик Kickstarter з однойменним багатофункціональним ЧПУ-верстатом, здатним виконувати функції 3D-принтера, фрезера і лазерного гравера. Завдяки модульній конструкції апарат доступний в трьох конфігураціях, включаючи дельта-робота.

Експерти відразу ж помітили схожість нового верстата з більш ранньою пропозицією під назвою «Snapmaker», яка досягла чималого успіху на Kickstarter восени минулого року. Можна припустити, що за спиною каліфорнійської компанії і південнокорейських конкурентів стоїть один і той же оригінальний виробник обладнання, як це нерідко буває в світі 3D-друку. Як би там не було, певні відмінності все ж є, а найпомітніший з них - можливість замовлення апарату в одній з трьох конфігурацій.

Перші дві використовують картезіанську систему координат, як і Snapmaker, а третій варіант збирається у вигляді паралельного робота. Варіант Mooz-1 виконує функції 3D-принтера, фрезера і лазерного гравера. Mooz-2 має аналогічний функціонал, але оснащується додатковим напрямних модулем, що забезпечує підвищену жорсткість конструкції і точність друку. При бажанні, Mooz-2 можна зібрати в конфігурації Mooz-1. Mooz-3 ж оптимізований в сторону підвищеній швидкості 3D-друку за рахунок дельтаобразним конструкції і ціною відмови від функцій фрезера і гравера, а також оснащується мікшується екструдером, які працюють з двома филаментами. Конструкція всіх трьох варіантів виконана з алюмінієвих профілів.

Технічні характеристики Mooz-1 і Mooz-2 аналогічні: область побудови розміром 130х130х130 мм, товщина шару від 50 до 300 мікрон, швидкість позиціонування головки до 80 мм / c. Фрезерна насадка розкручується до 8000 оборотів в хвилину, а гравер оснащується лазером потужністю 250 мВт. Лазер відверто слабенький, але розробники звинувачують у всьому адміністрацію Kickstarter, що нібито відмовилася пропускати більш потужні варіанти через нові правил майданчики, і обіцяють випустити апгрейди після завершення кампанії.

Дельта-принтер Mooz-3 володіє більш скромною робочою зоною розміром Ø100х100, зате швидкість позиціонування досягає 150 мм / c. Як стверджують розробники, на збірку модульного апарату йде не більше десяти хвилин. У комплекті з лазерним гравером поставляються захисні окуляри і ковпак. Підігріваючий столик і досить малий розмір робочої області дозволяють друкувати широким асортиментом термопластів, включаючи ПЛА, АБС, полікарбонат і еластомери.

Крім власного програмного забезпечення, апарати сумісні зі слайсерами Cura, Slic3r, Printrun і іншими популярними програмами.

До речі, компанія БЦ ЧПУ пропонує функціональні станки з числовим програмним управлінням, фрези і інші комплектуючі для них. Гарантується висока якість виробів, розумні ціни, високий рівень сервісу, консультативна підтримка, гнучкий індивідуальний підхід до кожного клієнта.