Газовий, чи електричний: обираємо котел для опалення

Для автономного опалення житла використовують електричні та газові котли. Це автоматичне або напівавтоматичне обладнання, яке нагріває теплоносій (воду), що циркулює в трубно-радіаторній системи. Який котел краще для будинку - спробуємо розібратися.

Коротко про конструкцію котлів опалення 

В електричних апаратах тепло утворюється при проходженні струму через нагрівальний елемент (ТЕН), в газових - при згорянні природного газу. ТЕН занурений у воду або омивається нею, камера згоряння газового котла оточена теплообмінником. Нагрітий теплоносій подається циркуляційним насосом (вбудованим або зовнішнім) по трубах до батарей. Температурний режим регулюється термостатами і зворотними клапанами. 

Які котли економні: вартість установки і експлуатації 

Мається на увазі, що трубна система і радіатори є вже встановлені, і витрати на їх монтаж і обслуговування будуть в будь-якому випадку. Тоді по різновидам котлів особливості наступні.

Електричні котли:

- найдешевші з опалювальних агрегатів;

- дешева установка (електропроводка є майже всюди);

- не вимагають дозвільної документації;

- практично повністю автоматизовані (потрібно тільки включити).

Газові котли:

- ціна і вартість установки в 2-4 рази вище (особливо з контуром ГВС), ніж у електричних;

- вимагають підведення газу (якщо до будинку не підведений газопровід, підключення до магістралі затягне на кілька десятків тисяч гривень);

- деякі моделі вимагають ручного розпалювання;

- чутливі до тиску газу в системі;

- потрібна витяжка або димар. 

Для розрахунку експлуатаційних витрат використовується співвідношення: 1кВт потужності на 10 м2 опалювальної площі. (При висоті стелі 2,5-2,7 м і теплоізоляції приміщення - кладка в 2-2,5 цегли, або 200 мм дерева, або утеплення мінеральною ватою або пінопластом). 

Знаючи витрату газу в конкретної моделі обігрівача і вартість електроенергії, неважко прикинути, що електричне опалення - найдорожче, газ дешевше. 

Дозволи на установку котла

Квартири в багатоповерхових будинках, як правило, обігріваються централізованою системою, відмовитися від якої на користь автономного опалення - справа дуже клопітка (адже комунальні стояки  нікуди не дінуться). Для установки газового котла знадобиться ще й згода всіх мешканців під’їзду.

Електричний котел на 3-5 кВт (тобто на однокімнатну квартиру) вимагає окремого силового кабелю від щитка, так як побутова електропроводка «не потягне» таку потужність. Тому, коли мова йде про електричне або газов опалення, то зазвичай мається на увазі приватний сектор. 

Які котли безпечніші і надійніші? 

На відміну від твердопаливних агрегатів, в яких автоматика докуповується за потребою, а процес вимагає контролю і втручання людини, газові та електричні котли завжди оснащені вбудованими елементами управління і захисту від позаштатних ситуацій:

- термостатами;

- групами безпеки;

- пєзорозпалом і клапанами, які припиняють подачу газу при падінні тиску теплоносія або в газопроводі;

- циркуляційними насосами;

- кнопковими або сенсорними пультами, на яких задаються режими;

- аварійної звуковою сигналізацією.

Крім цього, теплорегулююче обладнання встановлюється безпосередньо на радіаторах - це також дозволяє економити до 20% енергоресурсів і запобігати аварійним випадки.

 Екологічність і термін служби котлів

Найбільш «чисті», звичайно, електричні котли - в них немає відкритого вогню, не утворюються продукти горіння, не витрачається паливо.

Газові котли (навіть малогабаритні парапетні або конвектори) так чи інакше потребують сполучення з зовнішнім середовищем для відводу вихлопних газів і вимагають підвищеної уваги при роботі.

Термін служби залежить від виробника і умов експлуатації - в середньому це 5-10 років. При належному догляді і регламентних роботах (очищення теплообмінників або тенів від накипу, заміна ущільнювачів і т.д.) опалювальне обладнання прослужить і довше.

А якщо навіть і станеться якась проблема з вашим котлом, на сайті climatbud-service.com.ua ви зможете замовити професійних майстрів по ремонту і сервісному обслуговуванні, які окрім систем опалення спеціалізуються також на системах вентиляції, кондиціювання, водопостачання.