Шахрайство з онлайн-позиками. Що робити, якщо на вас взяли кредит без вашого відома?

Простота оформлення онлайн-позик приваблює не тільки чесних здобувачів мікрокредитів, але і шахраїв. Випадків і ситуацій, коли зловмисники оформляють позику на ім'я іншої людини - хоч греблю гати. Звичайно, навряд чи хтось веде підрахунок цих випадків, однак про актуальність проблеми свідчать не тільки часті згадки в пресі, але і самі мікрофінансові компанії. Вони також борються з шахраями, але завжди підкреслюють, що краще піклуватися про безпеку своїх коштів самостійно.

На сайті crediton.org.ua/oshibki-ispolzovaniya-kreditnoj ви дізнаєтесь про особливості використання кредитних карток, типові помилки, а також переваги отримання онлайн-позики в компанії «КредитОн».

Шахраями, насамперед, можна назвати тих, хто оформляє кредит або мікропозику на своє ім’я і просто не повертає його. Причому довести факт шахрайства в суді дуже складно, практично нереально. Як тут довести, що позичальник взяв кредит з метою наживи і наперед знав, що не поверне його? Ніяк.

Однак є й інші типи шахраїв, які діють ще більш хитріше, граючи на довірі найближчих. Як крадуть ваші гроші знайомі? Цей спосіб один з найогидніших з точки зору моралі, адже підставити тут може тільки близький знайомий або навіть родич. Таких випадків теж не мало. Якщо у вашому оточенні є люди, ласі на гроші, які мають великі борги, наркомани, будьте з ними максимально обережні, адже підставити вас, оформивши на ваше ім’я онлайн-позику простіше простого.

Але як? - запитаєте ви. Досить легко. Щоб оформити онлайн-позику, не потрібні ксерокопії паспорта або інших документів, навіть оригінал не потрібний по ідеї. Досить володіти інформацією, яка прописана в головному документі громадянина країни, решта за малим. Близькій людині нічого не варто заволодіти такою інформацією і використовувати її зі злими намірами. Він може оформити онлайн-заявку на позику, вписати ваші паспортні дані, вказати справжнє місце роботи, посаду, дати телефон роботодавця. Однак в графі телефон і електронна пошта зловмисник впише не ваші справжні дані, а підставні (свої). Адже план не спрацює, якщо ви на свій телефон отримаєте смс-ку з позитивним рішенням по позиці.

Отже, справа зроблена, залишилося вказати спосіб отримання позики. Тут у шахрая тільки 2 варіанти: або на Ківі-гаманець, або на вашу банківську картку. У першому випадку, він просто виведе гроші і ви про це навіть не дізнаєтеся. У другому все трохи складніше, адже позика надійде на вашу карту, а як пояснити несподіване надходження коштів? Як присудити їх собі? Відповідь теж досить проста.

Наприклад, зловмисник може попросити у вас заздалегідь номер карти, пославшись на те, що його картку заблокували або вкрали, а йому повинні терміново перевести гроші. Наприклад, улюблена тітонька або батьки, або ще хто-небудь. Причин і приводів тут можна придумати безліч. У підсумку, ви самовільно віддасте своєму «знайомому» гроші, які він підставним шляхом взяв у борг на ваше ім’я.

Найогидніше у всій цій історії те, що ви може бути навіть ніколи і не дізнаєтеся про це. Онлайн МФО не відрізняються ефективними діями і методами по поверненню боргів, часто списуючи їх, а після закінчення 3-х років вони взагалі не мають права стягувати заборгованість. У кредитної історії неповернений борг в МФО також ніяк практично не відіб’ється на рішеннях банків в майбутньому.

Почасти в подібних ситуаціях винні самі компанії, які в гонитві за клієнтами максимально спростили умови отримання позики не тільки для самих позичальників, але і відкрили шлях до заробітку для шахраїв.

Як убезпечити себе?

- Зберігати свій паспорт і будь-яку інформацію, яка міститься в ньому в найсуворішому секреті.

- Якщо ваш знайомий попросить дозволу про переведення для нього грошей на вашу карту, не полінуйтеся, зателефонуйте до колл-центру банку і дізнайтеся, звідки надійшов цей переказ, хто його адресат або яким способом відправили гроші.

- Щорічно перевіряйте свою кредитну історію на предмет відповідності дійсності. Однак пам’ятайте, що бюро кредитних історій кілька і інформація про кредити може бути розкидана по різним БКІ, а не міститися повністю тільки в одному бюро. Щоб зрозуміти в якому БКІ міститься інформація про ваші кредитні зобов’язання, потрібно спочатку зробити запит в Центральний каталог кредитних історій (ЦККІ), і тільки після відповіді запитувати виписку по кредитній історії з конкретного БКІ. Нагадаємо, що 1 раз в рік, будь-який громадянин може отримати виписку безкоштовно.