Канадські дослідники створили плівку, здатну за кілька секунд визначити зіпсовану їжу

Вчені з Університету Макмастера в Канаді створили інноваційну плівку, яка здатна визначати зіпсовану їжу. Її розмір - всього кілька сантиметрів, але вона може виявити більшість небезпечних бактерій, що викликають гостре отруєння.

Фахівці зізналися, що працювали над її створенням 15 років і зараз готові представити винахід.

“Мета нашого проекту в тому, щоб люди були впевнені в продуктах, які вони їдять щодня. Плівку можна використовувати навіть на закритій і упакованій їжі, що дозволить уникнути неприємних отруєнь,” - розповіли винахідники.

Як функціонує дана технологія? Щоб плівка розпізнала небезпечні бактерії, її потрібно просто обернути навколо їжі. Якщо через кілька секунд плівка міняє колір, а це значить, що їжа несвіжа.

В основі винаходу лежать мікроскопічні краплі ДНК, які розташовані на гнучкій поліетиленовій плівці. Як тільки плівка вступає в контакт з бактеріями, молекули починають світитися, що говорить про забруднення їжі. Зараз існує багато способів перевірити продукти на свіжість, але більшість з них або дорогі, або вимагають багато часу на експертизу. Винахід канадських вчених дозволяє не тільки здешевити процес, але і видати результат в режимі реального часу.

“Ми хочемо, щоб люди, навіть не відкриваючи упаковку, були впевнені в безпеці їжі,” - зазначили автори проекту.

А дещо раніше вчені з Каунаського технологічного університету розробили нову харчову плівку, яка є не тільки біорозкладаною, але ще і довше зберігає їжу свіжою. Плівка зроблена в основному з рослинної целюлози, а також містить ефірну олію гвоздики і наночастинки іонного срібла. Олія гвоздики надає плівці анти-окислювальні властивості, пов’язуючи вільні радикали, а іони срібла відповідають за протимікробні властивості, знищуючи мікроорганізми. Додавання срібла також робить пластик більш еластичним і міцним.

За словами дослідників, матеріал повністю руйнується протягом двох років після утилізації. Зараз вчені працюють над комерціалізацією технології.

Якщо вам потрібна недорога якісна стрейч-плівка, інший сучасний пакувальний матеріал, тут ви можете ознайомитись з вигідними пропозиціями від компанії «Экспресс Упаковка».