Домашні гризуни: вибираємо і вчимося доглядати за вихованцем

Гризуни є досить милими, доброзичливими тваринами. Як правило, вони мають відмінне здоров'я, проте, без належного догляду і турботи, життя улюбленця може опинитися під загрозою. Як у будь-яких інших вихованців, їхнє життя залежить від людських чинників, таких як: харчування, житло, тепло, розваги, медична допомога. Ми зібрали для вас кілька корисних тем, які обов'язково знадобляться кожному власнику милого створіння.

Годування

В якості основного раціону рекомендується використовувати зернові суміші, в які можна додавати шматочки свіжих фруктів, сирих або варених овочів, йогурт, шматочки сиру, м’яса і т.д. Для кожного виду тварини існує свій власний набір рекомендованих продуктів, а в інтернет-магазині kosmo-zoo.com.ua ви зможете придбати поживний корм, а також інші якісні товари для домашніх тварин найвищого гатунку.

Виправдовуючи назву свого виду, гризуни повинні постійно щось жувати. Це корисно і необхідно для сточування зубів. Для цих цілей підійдуть якнайкраще наступні підручні предмети:

- твердий сухий корм
- сухарики
- спеціальні камені
- горіхи в шкаралупі
- курячі кістки.

Майте на увазі, тварина має постійно мати доступ до свіжої води, найкраще використовувати для цього спеціальні поїлки.

Клітка

Зазвичай для проживання тварин використовується клітина або акваріум. Найбільш міцними вважають дротові клітини, які повинні підбиратися виходячи з габаритів тварини. До того ж її пристрій буде залежати від того, якого гризуна ви хочете завести. Наприклад, діставати морську свинку з клітки можна зверху, не обов’язково при цьому закриваючи дверцята на замок, коли тварина знаходиться всередині.

Однак, більш розумні пацюки таку клітину можуть відкрити досить легко. Щурі це досить розумні тварини. Ви будете вражені тим, як вони можуть легко знайти шлях для втечі.

Якщо ж ви вирішили вибрати акваріум, то переконайтеся, що кришка закріплюється надійно. Обов’язково варто подбати про джерела повітря. Крім того, мити акваріум потрібно ретельно кілька разів на тиждень, тому що аміак, що виділяється із сечі, може перетворити акваріум в хворобливе місце для тварини буквально за кілька днів.

Від вибору «постільного» приладдя, а саме наповнювача, буде залежить довговічність життя вихованця, комфорт і здоров’я. Уникайте наповнювачів з хвойних порід. Береза, кедрова стружка, ялинова і соснова тирса категорично не підходять для ролі наповнювача. Також не варто використовувати старі речі з своєї шафи. Найкращим рішенням буде використовувати паперові рушники, подрібнений папір або наповнювач для котів.

Чистота

Гризуни будуть утримувати себе в чистоті до того моменту, поки чистий будинок. Якщо ж тварина в чомусь забруднилася, і ви вирішили її викуповувати, то слід з обережністю підійти до даного процесу. Для процедури варто вибрати тепле приміщення без протягів. У невелику ванну з теплою (не гарячою) водою потрібно додати кілька крапель дитячого шампуню, або шампуню, призначеного для кошенят.

Потрібну температуру води можна виміряти за допомогою внутрішньої сторони зап’ястя. Тварина швидше за все буде панікувати, під час купання тримайте голову над водою і спокійно обтирайте тулуб губкою, змоченою в мильній воді. Після купання варто запропонувати вашому улюбленцю що-небудь смачненьке, це допоможе зменшити стрес!

Фізичні вправи

Гризунам потрібно місце для дослідження території. У секції для птахів в зоомагазині можна знайти безліч корисних іграшок, які цілком можуть підійти для щура або хом’яка. Звичайно, варто враховувати розміри тварини. Для щурів можна купити спеціальну головоломку або обертаюче колесо. Крім того, звертайте увагу на матеріал, з якого створена іграшка: дротові пристрої травмонебезпечні для лапок гризуна!

Соціалізація

Не секрет, що до будь-якої тварині потрібно наближатися спокійно, так, щоб виключити ймовірність виникнення переляку і атаки. Звичайно, це правило, застосовується не тільки для собак і кішок, але і для морської свинки і навіть для джунгарского хом’яка.

Як показує практика, більшість гризунів щасливі і задоволені своїм життя до того моменту, поки господар не заподіє йому біль. Ні в якому разі не піднімайте тварину за хвіст, не кидайте її з висоти. При цьому існує небезпека незворотної шкоди вашому вихованцеві!