Тибетська медицина про корисні для хорошої пам’яті продукти

Що з'їсти перед іспитом, щоб здати його на «відмінно»? Таким питанням ми не раз задавалися в дитинстві. Батьки радили налягати на шоколад, а дослідження вчених підтвердили, що флавоноїди, котрі містяться в какао-бобах, позитивно впливають на ділянки мозку, відповідальні за концентрацію і запам'ятовування. Але є маса і інших продуктів, які стимулюють мозкову активність, збільшують здатність людини до навчання і запам'ятовування, і навіть попереджають вікові зміни мозку.

Тибетська медицина вважає, що пам’ять залежить від однієї з трьох основ організму. Вона називається Рлунг, що перекладається як Вітер. Ця система керує нервовою регуляцією і розумовою діяльністю. Її природа - холод. Тому вона потребує тепла. Все, що охолоджує тіло, призводить до його виснаження. А те, що зігріває тіло, підсилює його. Це означає, що зігріваючі продукти зміцнюють пам’ять. До речі, в інтернет-магазині https://materik.kiev.ua/ ви можете замовити натуральні тібетські лікарські засоби, що ефективно справляються з багатьма захворюваннями.

Смаки, які корисні для системи Вітер - солодкий, пекучий, солоний і кислий. Вони покращують пам’ять. Гіркий і терпкий смаки шкідливі. Їжа повинна бути маслянистою, “вбираючою”.

Вибираючи продукти, потрібно враховувати одне правило. Пекучий смак завжди означає тепло. А деякі продукти солодкого смаку можуть надавати охолоджуючу дію. Наприклад, цукор охолоджує. А мед, який також має солодкий смак, навпаки, зігріває. Значить, для пам’яті корисний мед, а цукор шкідливий.

Масляниста їжа також може зігрівати або охолоджувати організм. Для зміцнення пам’яті корисні зігріваючі жири - соняшникова, кунжутна, льняна олія. Особливо корисний риб’ячий жир. Це означає, що потрібно їсти більше риби, особливо жирної - лосось, палтус, скумбрію, оселедець. Корисна також печінка тріски, минтая.

Сильну зігріваючу дію надають прянощі. Це виключно корисний продукт для нервової системи. Кращі прянощі для зміцнення пам’яті - мускатний горіх, кориця, куркума і імбир. Гострий перець - ще один хороший засіб. Ці продукти мають бути в щоденному раціоні. Корисні також тваринна або пташина печінка, курячі або перепелині яйця, особливо жовтки яєць.

Найбільші проблеми з пам’яттю виникають в літньому віці. Це час активізації та розладу системи Вітер. Ці проблеми можуть виникнути і в більш ранньому віці при впливі психічних травм, стресів, перевтоми, емоційних або нервових перевантажень, негативних емоцій. В результаті відбувається перевитрата енергії, організм охолоджується. Це вимагає зігріваючого харчування.

Нейтралізувати ці проблеми, поліпшити пам’ять і стан нервової системи допомагають такі зігріваючі продукти як хрін, часник, насіння соняшнику, гарбуза, а також горіхи - кедрові, волоські, фундук, кешью, пекан.

Часник краще вживати не в сирому, а в приготованому вигляді. Його можна запікати або додавати при тушкуванні, варінні, смаженні. Один з кращих способів - запікати цілі зубчики часнику, а потім видавлювати їх в готові страви. Тільки потрібно використовувати городній, натуральний часник, а не той, який вирощується з використанням хімікатів.

Чудовий засіб для зміцнення пам’яті - топлене масло. У аюрведичній і тибетській медицинах воно називається «гі». У тибетському трактаті «Чжуд-Ши» сказано, що «топлене масло надає гостроту розуму, прояснює пам’ять, народжує тепло і силу, продовжує життя».

Деякі продукти вважаються шкідливими, в той час як вони корисні для системи Вітер, а значить для пам’яті. До них відносяться, наприклад, свиняче сало і картопля. Вживання сала анітрохи не погіршить пам’ять. Картопля надає охолоджуючу дію, це правда. Але його легко нейтралізувати чорним перцем, часником або мускатним горіхом. Разом з тим цей продукт має солодкий смак, який корисний для системи Вітер. Він в міру важкий, що теж добре.

А ось легкі, грубі, сухі продукти шкідливі для нервів і пам’яті. До них можна віднести, наприклад, сирі салати із зелені або висівки, які прийнято вважати корисними. Продукти з високим вмістом клітковини також не завжди корисні для нервів, роботи головного мозку і пам’яті.