Чому скрипить дерев’яна підлога і що з цим робити

Поширений механізм виникнення скрипу в підлогах з дерева простий. При підвищенні вологості дерев'яні елементи вбирають її, збільшуються в розмірах і під впливом навантаження від переміщень по підлозі починають тертися один об одного з характерним скрипом. Причому цей звук можуть видавати як планки штучного паркету і масивної дошки, так і листи фанери, які використовують в якості підоснови. Позбутися його допоможе тільки частковий або повний демонтаж конструкції існуючої підлоги.

Щоб уникнути цього, слід відповідально підійти до облаштування підлоги, з самого початку не допускаючи помилок.

Якщо скрипить підоснова

Перед початком укладання підоснови підлоги потрібно перевірити вологість основи. Найчастіше в цій якості виступає цементно-піщана стяжка. Згідно нашим вимогам її вагова вологість не повинна перевищувати 5%, за європейськими - ще менше. Інакше фанера, а в гіршому випадку і дерев’яна підлога будуть вбирати вологу з стяжки, набухати і скрипіти.

Листи фанери укладають із зсувом, щоб виключити появу Т-подібних стиків. Що стосується фанери, то є кілька причин по яким торці листів можуть стикатися одна з одною і видавати звуки. Фанеру під дерев’яні фінішні покриття прикріплюють до основи механічно і клеєм. Слабке кріплення або стяжка недостатньої міцності, яка з часом починає кришитися, стають причиною появи під фанерою пустот. При навантаженні конструкція підлоги буде вібрувати і видавати не тільки звуки, але і хрускотіння.

Невологостійка фанера навіть при невеликих коливаннях вологості в будинку збільшується в розмірах. А відсутність компенсаційних зазорів між листами не залишає їй можливості зробити це, що загрожує не просто скрипом, а розшаруванням і викривленням підоснови. Подібний ефект можливий і при фіксації фанери до основи підлоги дисперсійним клеєм з великим вмістом води.

Уберегтися від можливого викривлення дощок значного розміру (шириною більше 60 мм) допоможуть поліуретанові реактивні клеї, в складі яких вода відсутня.

Всього цього не відбудеться, якщо:

- застосовувати як підоснову для дерев’яних підлогових покриттів тільки вологостійку фанеру;

- укладати листи з невеликими компенсаційними зазорами 3-5 мм;

- використовувати клей з мінімальним вмістом води;

- жорстко кріпити листи до основи.

Якщо скриплять планки

Для облаштування фінішного підлогового покриття важливо використовувати добре висушені паркет і дошки. Якщо вологість деревини більше 7%, то в опалювальний сезон планки будуть помітно всихати, деформуватися і скрипіти під ногами.

Правильна технологія укладання передбачає, що дерев’яні елементи прикріплюють до фанерної основи клеєм і механічно (на шпильки, скоби, саморізами), в тому числі для фіксації на час твердіння клею. Якщо обмежитися яким-небудь одним способом, неприємних звуків не уникнути.

Не менш важливо правильно вибрати клей. Наприклад, деякі дисперсійні паркетні клеї містять велику кількість води (до 40%), що може стати причиною викривлення і, як наслідок, скрипу планок. Особливо це стосується нестабільних порід дерева, таких як бук, граб, клен, ясен.

Особливу увагу варто приділити технології приклеювання дерев’яних планок. Необхідної міцності зчеплення з підставою можна домогтися, якщо наносити клейовий розчин на всю тильну поверхню, уникаючи появи порожнеч між підосновою і дерев’яними елементами.

Повністю виключити появу скрипу допоможе механічна фіксація планок. Для масивних дощок, особливо схильних до деформації через розміри, застосовують спеціальні саморізи. Причому, вибираючи кріплення, обов’язково враховують їх габарити, а крок установки (від 200-300 до 500-600 мм) підбирають відповідно до довжини дощок.

Щоб виключити виникнення скрипу дерев’яних планок необхідно:

- використовувати планки вологістю не більше 7%;

- вибрати клей з мінімальним вмістом води;

- дотримуватися технології суцільного нанесення клею;

- застосовувати механічний кріплення.

Недорого качественный деревянный брусок купить для сооружения обрешеток, лаг, а также в качестве стропильных систем предлагает компания REALWOOD.