Google прокладе приватний кабель через Атлантику

Компанія Google анонсувала проект нового підводного кабелю Dunant, названого в честь Анрі Дюнана, ініціатора створення міжнародної гуманітарної організації Червоний Хрест, першого в історії лауреата Нобелівської премії миру.

Як медики Червоного Хреста допомагають пораненим на полі бою, так і кабель Dunant в якомусь роді покликаний допомогти кластеру в Північній Вірджинії (Northern Virginia Cloud Region), де зараз Google будує два великих дата-центри. Ці дата-центри стануть ключовим елементом інфраструктури Google Cloud на Східному узбережжі США. У свою чергу, Dunant зв’яже цей кластер з Європою. Перший трафік піде по кабелю в 2020 році.

А тим часом в contactica.com.ua можна замовити якісні кабелі, і іншу електротехнічну продукцію провідних європейських виробників PC Electric Ges.m.b.H і ISV Industrie Steck-Vorrichtungen GmbH

«Dunant стане першим приватним трансатлантичних кабелем, прокладеним не телекомунікаційною компанією, - говорить Джейн Стоуелл (Jayne Stowell), що займає посаду стратегічного парламентера в підрозділі Global Infrastructure компанії Google. - Він збільшує пропускну здатність мережі через Атлантичний океан, розширюючи один з найбільш завантажених маршрутів в інтернеті і підтримуючи зростання Google Cloud».

Кабель частково прокладається під землею. Це стосується і наземної, і океанічної частини маршруту. Тільки в найглибшій частині він виходить на поверхню і прокладається безпосередньо по дну. Точка приземлення в європейській частині знаходиться на території Франції, звідти кабель йде далі в Бельгію.

Підрядником по даному проекту в частині проектування, виробництва і прокладки кабелю виступає американська компанія TE SubCom, яка спеціалізується на виготовленні та прокладання підводних кабелів.

Варто зазначити, що на сьогоднішній день найбільший у світі пошуковик активно інвестує в міжнародну оптоволоконну інфраструктуру. У січні цього року компанія оголосила про прокладання трьох нових кабелів:

- Curie, що зв’язує Лос-Анджелес і Чилі;

- Havfrue, що з’єднує США з Данією і Ірландією (спільно з Facebook, Aqua Comms і Bulk Infrastructure);

- кабельна система Hong-Kong-Guam (HK-G), яка об’єднає «найбільші вузли підводних комунікацій в Азії» (спільно з RTI-C і NEC).

Всі ці проекти ще більше розширять глобальну комунікаційну інфраструктуру Google, а вона дійсно потребує розширення. За деякими оцінками, Google генерує 25% світового інтернет-трафіку (в основному, за рахунок YouTube, але також за рахунок хмарної інфраструктури).

Разом з прокладанням нових каналів Google розширює і наземну хмарну інфраструктуру. У цьому році планується відкриття нових регіонів Cloud Platform в Нідерландах, Монреалі, Лос-Анджелесі, Фінляндії та Гонконгу. Зараз інфраструктура Google Cloud покриває 16 регіонів, 49 зон і більше 100 точок присутності. Останні покупки дата-центрів в Північній Вірджинії дозволять кардинально поліпшити інфраструктуру Northern Virginia Cloud Region.