Природна вентиляція у приватному будинку: поради експертів

Для тих, хто вирішив сам побудувати свій будинок, або приймати при будівництві активну участь, потрібно знати, що їм доведеться зіткнутися з безліччю технічних завдань і з вивченням різних будівельних справ. Одним з таких завдань є система вентиляції приватного будинку.

Тут відразу продумується планування житла і враховується все, що пов’язано з комфортним і безпечним подальшим життям. Так ось, одним з важливих моментів, є мікроклімат. Адже від температури повітря, безпосередньо пов’язаної з його вологістю і рухливістю, залежить не тільки здоров’я людини, а й, так би мовити, повітряний комфорт. Це завдання можна вирішити шляхом розрахунку і монтажу вентиляції на етапі проекту і надалі при будівництві, так як переробляти і перебудовувати, як відомо, справа довга і витратна.

Як влаштована вентиляція в приватному будинку?

Повітрообмін забезпечується тягою в системі витяжних повітропроводів. Починаються вони в кімнатах (як правило, на кухні і в санвузлі, в «найбрудніших» кімнатах в будинку). Далі повітроводи йдуть вгору, на горище і вже звідти - на дах.

У цих вентиляційних каналах створюється повітряна тяга. За рахунок неї відпрацьоване повітря з будинку виходить на вулицю. А на заміну йому в будинок поступає свіже повітря - через вікна, двері, нещільності в стінах і склопакетах.

Фактори, що впливають на силу тяги в повітроводі

- Температурна різниця між витяжним і вуличним повітрям

- Взимку тяга сильніша, тому що тепле кімнатне повітря прагне вгору по витяжним воздуховодам. Влітку різниці температур немає, тяга нульова - і повітрообмін практично зупиняється.

- Вертикальна відстань між кімнатою і дахом

- Вгорі тиск нижчий, ніж біля поверхні землі. Тому чим вище закінчується витяжний канал, тим сильніший перепад тиску. А значить, і тяга сильніша.

- Швидкість і напрямок вітру. Вітер з’являється, коли атмосферний тиск розподіляється нерівномірно. Якщо в районі вікон буде зона підвищеного тиску, а на виході з витяжної труби виявиться зона зниженого тиску, то повітря буде легко входити в будинок і легко виходити назовні. Ні вітер, ні тиск, ні температуру за вікном ми контролювати не можемо. Це головний недолік природної вентиляції - залежність від погодних умов.

Але є декілька хитрощів, які допоможуть правильно зробити природну вентиляцію в приватному будинку своїми руками. Одні з них можна застосувати тільки на стадії проектування, інші - навіть в побудованому будинку з чистовим ремонтом.

Поради тим, хто проектує вентиляції з нуля

Витяжні канали розміщуйте в центральній частині будинку, в міжстінному просторі. Так повітроводи завжди будуть в теплі. Взимку це збільшить температурний перепад і посилить тягу у вентиляції.
Потрібно вибрати тип повітропроводів: прямокутні або круглі повітроводи. Якщо вам потрібно заощадити простір, вибирайте прямокутні, вони займають менше місця. Якщо міжстінного простору досить, вибирайте круглі повітроводи. З ними повітрообмін інтенсивніший, самі труби легші і простіше монтуються.

Якщо ви вибрали круглі повітроводи, потрібно буде зробити вибір між жорсткими і гнучкими (гофрованими). По жорстким трубах повітря йде з меншим опором і шумом. Зазвичай радять використовувати саме їх. Але гофровані труби легше монтуються. Вибір за вами.

По можливості робіть канали довшими і ширшими - тяга буде сильнішою. Розрахувати діаметр і довжину повітроводів можна на онлайн-калькуляторі. Його легко знайти в інтернеті.

Постарайтеся використовувати витяжні повітроводи одного діаметра. Якщо це неможливо, то з’єднання труб різного діаметру повинно бути плавним. Кут відхилення повинен бути не більше 30 °. Вирівняйте всі з’єднання в системі повітроводів. Будь-які шорсткості на внутрішній стороні каналів збільшать опір і зменшать тягу.

Робіть якомога менше поворотів вентиляційних каналів. Кожен поворот знижує повітряну тягу на 10%. Підніміть витяжні труби мінімум на півметра над дахом будинку. Це збільшить перепад висоти і силу тяги. Невелика підказка для розрахунку правильної висоти витяжної труби:

Поради тим, хто модернізує вентиляції в будинку

На кінці кожної витяжної труби встановіть дефлектор. Він захистить трубу від дощу, комах і сміття. Але головне - дефлектор розсікає потік вітру, з’являється розріджена зона з низьким тиском. Це дозволяє підсилити тягу на 20%. В вентиляційні отвори у ванній встановіть витяжні вентилятори, на кухні - витяжний зонт. З ними природна витяжка перетвориться в механічну. І перестане залежати від температури, вітру та інших погодних умов.

Якщо герметичні пластикові вікна постійно закриті, то витяжка працювати не буде. Без припливу немає витяжки. Забезпечте в будинку і те, і інше.

Регулярно провітрюйте приміщення через вікна, хоча б в режимі мікропровітрювання. Природний приплив через прочинені вікна, як і природна витяжка, залежить від погодних умов. Фіксований приплив забезпечать спеціальні припливні пристрої з вбудованим вентилятором: провітрювачі і брізери.

На сайті https://alterair.ua/ventiljator-vannaja/higrostat/ ви дізнаєтесь про всі особливості і переваги вентиляторів з датчиками вологи, і де їх можна найвигідніше придбати.