В ОАЕ створили найбільший в світі резерв прісної води

Найбільший в світі штучний резервуар з опрісненою водою створено під пустелею Ліва в Абу-Дабі. Новина про реалізацію проекту була оприлюднена в перший день проведення екологічного форуму Abu Dhabi Sustainability Week в столиці ОАЕ. Резервуар розташований на глибині до 80 метрів.

Сам проект представляє з собою мережу з 315 свердловин, через які надходить вода зі станції опріснення в Шувейхаті, в обсязі 7 млн галонів в день (близько 32 млн літрів або 32 тис тонн). Заповнення велося протягом 27 місяців. До речі, компанія Центррезервуарсервис пропонує якісні резервуари об’ємом від 100 м³ до 5 000 м³.

Чим зумовлена необхідність такого грандіозного проекту? Кількість опріснювальних заводів, які працюють на території ОАЕ, поступово наближається до ста. Але і ця кількість не здатна повністю покрити дефіцит прісної води в регіоні. Колись давно на одному з засідань комітету з питань водних ресурсів Вищої національного Ради ОАЕ міністр природи і водопостачання ОАЕ Рашид бін Фахд заявляв: «Складнощі з водопостачанням - головна загроза ОАЕ».

У країні зростає попит на воду, а існуючі артезіанські свердловини і опріснювальні установки дають 65-70% необхідного обсягу. Зупинка заводів з опріснення морської води в Перській затоці, яка може статися через аварію чи теракт, стане справжньою катастрофою. Наявні запаси прісної води витратяться менше ніж за тиждень. Найкраще справи йдуть у столичному регіоні: жителі Абу-Дабі зможуть протриматися на резервних потужностях близько місяця.

Згідно статистичним даним водоспоживання в Об’єднаних Арабських Еміратах на кожного жителя становить 550 літрів на добу; для порівняння: середньосвітовий показник - 250 л/д.

Тому влада країни вирішила втілити в життя грандіозний проект: побудувати величезне підземне сховище прісної води, в якому можна буде створювати резервний запас на непередбачений випадок. Уряд ОАЕ зміг виділити на це 435 мільйонів доларів США.

Підземний резервуар почали формувати в Абу-Дабі під пустельними територіями Ліви. Протягом двох років і трьох місяців тривало заповнення штучної підземної ємності, розташованої на глибині 80 метрів. Щодня через 315 свердловин під землю закачували воду в обсязі 32 млн літрів. Для цього задіяли потужності опріснювальної станції в Шувейхаті.

На екологічному форумі, що проходив в столиці Об’єднаних Арабських Еміратів, було заявлено про закінчення реалізації грандіозного проекту. За два з половиною роки був створений колосальний стратегічний запас прісної води - 26 млн кубічних метрів. Цього вистачить, щоб повністю забезпечувати прісною водою не тільки населення, а й промислові підприємства Абу-Дабі протягом трьох місяців.