Збираємося в дорогу. Як правильно вибрати валізу?

Літо в розпалі, відпустка - на підході. Саме час купувати квиток на гірський або морський курорт, і пакувати валізу. Але тут згадуєш, що валізу ще потрібно купити. Що ж потрібно знати, щоб вдало придбати таку річ, з якою не один рік можна буде їздити у відпустку?

Для початку потрібно визначитися з розміром. Залежно від висоти і місткості валізи бувають чотирьох видів:

- маленькі (висота до 50 см, об’єм до 25-30 л), зазвичай їх використовують для короткострокових поїздок на кілька днів,

- середні (висота до 70 см, об’єм до 40-50 л) - ідеальний варіант для поїздки одну людину на пару тижнів або двох - на тиждень,

- великі (висота 70-80 см, до 70 л) - підходять для тривалих поїздок удвох і навіть утрьох з дитиною,

- дуже великі (висота більше 80 см, об’єм від 70 л) - гарні для сімейних подорожей, але тільки якщо є в родині «силач», який візьме цей вантаж на себе, оскільки не всі зможуть з ним впоратися, навіть незважаючи на те, що валіза - на колесах.

А тут ви знайдете якісні функціональні валізи будь-якого розміру, і на будь-який смак

До речі, бувалі мандрівники стверджують, що для поїздок удвох практичніше брати дві середні валізи, а не одну велику. Так цілком помірне навантаження буде у кожного. До того ж дві валізи - це як дві особисті полки в шафі, і кожен зможе складати все на свій розсуд.

Розмаїття матеріалів, з яких роблять валізи, багато. Але, в основному, це може бути шкіра, пластик або текстиль.

Найміцніший - пластик. Він стійко витримує всі випробування, яким вантажники піддають багаж пасажирів в аеропорту. Пластикові валізи зазвичай довговічніші тканинних і шкіряних, вони не промокають і легко чистяться - їх досить просто протерти ганчіркою. І ще: завдяки твердому корпусу в пластиковій валізі можна перевозити навіть крихкі речі, не хвилюючись за їх збереження. Однак все сказане стосується тільки якісних валіз. Адже якщо купити його десь в підземному переході, де ніхто нічого не гарантує, - не виключено, що пластик трісне в найбільш невідповідний момент. І це буде страшна драма, яка зіпсує поїздку. З мінусів в таких валізах і те, що у пластикових валіз немає кишень.

Шкіряні валізи, особливо, якщо всередині у них є жорстка основа, яка тримає форму, більш делікатні, ніж пластикові. І в дорозі для них багато ризиків: від появи невідомо звідки подряпин до дірок. Втім, шкіра - хороший і довговічний матеріал, але він вже трохи починає відставати від часу, і поступається більш інноваційному пластику, а також текстилю, виготовленому за сучасними технологіями.

У текстильних валіз є, як мінімум, дві явних переваги - більш низька ціна в порівнянні з іншими матеріалами, і технічна можливість вшити багато зовнішніх кишень для маси різних дрібниць, необхідних в поїздці, а також придбаних під час подорожі - талончиків і дрібних грошей на транспорт, серветок, записників, дзеркальця з помадою, невеликих сувенірів, куплених в останній момент. Правда, тканинні валізи швидше за інших зношуються. Однак якщо ви купите дорожчу валізу з текстилю зі спеціальним водовідштовхувальним просоченням і жорстким каркасом, - не прогадаєте. Вона послужить не менше, ніж пластиковий.

А щоб довше зберегти зовнішній вигляд будь-якої валізи і захистити її від подряпин, можна, коли вона ще нова, придбати спеціальний чохол, який частково забезпечить збереження.

Як правило, у багатьох виникає ще один животрепетне питання: яка валіза краща - двоколісна чи чотириколісна?

Виявляється, що коли ми котимо валізу на двох колесах, чверть її ваги доводиться на нашу руку. Тому важкий багаж буде нелегко везти. А чотириколісні валізи весь вантаж беруть на себе, але тільки якщо ви рухаєтеся по рівній дорозі. Якщо ж тротуар нерівний (як це у нас буває часто-густо), то таку валізу через всі вразливі місця доведеться переносити вручну. І, до речі, всі власники валіз повинні вивчити напам’ять, що ні в якому разі не можна піднімати навантажену валізу за висувну ручку - так вона швидко зламається.

Оптимальний вибір - чотириколісна валіза з подвійними колесами або задніми колесами більшого діаметру. Тоді такий багаж можна спокійно котити на чотирьох колесах по рівному асфальту, а на тріщинах і вибоїнах в тротуарі, на бруківці або піску нахиляти її і котити на двох.

До колес також варто придивитися. Вони не повинні бути занадто втоплені в днище валізи, інакше все дно буде забруднено через зіткнення із землею. Найміцнішими вважаються прогумовані колеса. А ось від пластикових або силіконових коліс краще відмовитися. Зате кріплення коліс до валізи повинні бути тільки металевими, оскільки пластик для такої функції - це несерйозно!