Вчені створили шпалери, що виробляють енергію за допомогою фотосинтезу

Команда вчених з декількох британських вузів розробила унікальну біосонячну панель-шпалери. Особливістю є те, що вона містить ціанобактерії, котрі можуть виробляти енергію з сонячного світла за допомогою фотосинтезу.

Подібна технологія, яка використовує здатність ціанобактерій та інших водоростей до фотосинтезу, носить назву біофотовольтаїки на основі мікроорганізмів (microbial biophotoltaics). Вчені додали бактерії в чорнило для струменевого принтера і за допомогою друку нанесли їх на шар електропровідних вуглецевих нанотрубок, які були розміщені на аркуші паперу також за допомогою принтера.

Дослідники показали, що ціанобактерії не вмирають в процесі друку і зберігають свій творчий хист до фотосинтезу - таким чином, подібна панель може акумулювати енергію протягом 100 годин. Аркуш паперу розміром з iPad здатний живити прості електронний годинник і навіть - судячи з окремих експериментів - невелику діодну лампочку.

І хоча «живі шпалери» виробляють не дуже багато енергії, вчені бачать кілька шляхів застосування свого винаходу. Зокрема, такі шпалери можна використовувати як біосенсори або датчики стану навколишнього середовища - наприклад, в якості індикаторів, що стежать за чистотою повітря в будинку, причому після закінчення терміну служби шпалери можна буде викинути без побоювань за навколишнє середовище.

Один з основних плюсів такої технології - можливість виробництва електроенергії навіть в нічний час завдяки молекулам, запасеним бактеріями днем. Головні її проблеми - дорожнеча і обмеженість тривалості життя бактерій. Наслідком цих двох чинників є складність масштабування, яку, як вважають дослідники, допоможе вирішити їх метод друку. Наступним етапом роботи команди буде створення зразка розміру A4, який дозволить визначити вихід електричної потужності в більшому масштабі.

У той же час розробка спеціального струминного принтера повинна допомогти в реалізації наміченого. Фахівці відзначають, що, як мінімум, він може поставити виготовлення біоразлагающейся датчиків на потік, що також дуже корисно для людства.

Чтобы сделать интерьер помещения максимально оригинальным и изысканным, заказывайте замечательные фотообои на сайте Yusi.com.ua, такого разнообразия красок, тем, текстур вы больше нигде не найдете!