Правила вибору дитячого взуття: практичні поради

Турботливі батьки завжди прагнуть забезпечити дитину гідним доглядом і одним з цих пунктів є правильний підбір одягу і взуття. Сучасний ринок пропонує величезну різноманітність дитячих товарів з різних матеріалів в різних цінових категоріях. Від пошуку розбігаються очі, але головне - не нашкодити неякісною покупкою здоров'ю дитини.

Батьки повинні пам’ятати: при неправильно обраному дитячому взутті, яке тисне, діти нерідко не відчувають болю. Пояснити це можна будовою дитячої стопи і жировим прошарком, що сприяє блокуванню больових імпульсів. Для повноцінного розвитку стопи потрібно вміти вибирати взуття. Неякісне, неправильно підібране взуття може стати причиною відхилень у формуванні стопи, а це вже не тільки естетичний дефект, але і віддалена перспектива серйозних порушень аж до сколіозу.

Розмір - перш за все

Діти ростуть буквально по годинах. Дитяче взуття змінюється часто, часом його не вистачає навіть на сезон. При покупці взуття не можна впадати в крайності. Дитяче взуття «розмір в розмір» стає малим буквально за пару місяців. І якщо у відкритому взутті простежити цей процес можна легко, то ось із закритим і, тим більше, зимовим - складніше.

Стопа дитини буде відчувати стискування, що може стати причиною дискомфорту і неправильного розвитку. Покупка взуття «на виріст» також небажана. Нога дитини не буде надійно фіксуватися, створюється дискомфорт, підвищується ймовірність отримання травм через недолугу ходу. Ідеальною рекомендацією можна назвати вибір дитячого взуття, яке буде на 1,5 см більшим, ніж довжина стопи. При виборі зимового взуття цей зазор може бути більшим, адже необхідно враховувати наявність теплого носка або колготок.

Примірка дитячого взуття: з дітьми, чи без

Примірка може здійснюватися безпосередньо з дитиною або ж без неї. У будь-якому випадку батьки можуть скористатися хитрощами, які допоможуть зробити правильний вибір. Якщо взяти з собою дитину на примірку неможливо, батьки можуть скористатися «слідком» малюка - обвести його стопу на картоні і прикладати до підошви вподобане взуття. Головне, враховувати зазор, адже підошва і внутрішній розмір відрізняються, особливо, якщо мова йде про зимове дитяче взуття.

Примірка взуття без дитини може бути пов’язане з виникненням безлічі помилок і неприємних наслідків. Під час процесу вибору і примірки взуття батьки повинні звертати увагу на такі важливі нюанси:

- зручність надягання дитячого взуття;

- міряти необхідно обидва черевики;

- як тільки взуття надіте, необхідно дати можливість дитині пройтися, щоб батьки могли оцінити ходу дитини.

Звертаємо увагу на підошву

Правильно підібрана підошва - одна з головних складових, до якої пред’являють серйозні вимоги:

- гнучкість, підошва дитячого взуття повинна гнутися і бути еластичною, що забезпечує комфорт при ходьбі, бігу і правильний розвиток стопи;

- для належної безпеки підошва повинна бути рифленою і не ковзати.

Відносно недавно великою популярністю користувалася підошва зі шкіри, але сьогодні від її виробництва відмовилися, адже вона досить жорстка. Батьки повинні пам’ятати, що амортизуюча здатність стопи залежить від якості підошви, і якщо вона не гнеться, про нормальному перекаті з п’яти на носок говорити не доводиться.

Для того, щоб переконатися у відповідності підошви всім вимогам безпеки, необхідно постаратися зігнути її. Якщо підошва жорстка - вона не зігнеться, значить, купувати таке взуття не варто, якщо ж навпаки, то взуття відповідає даним вимогам і безпечна в носінні.

А чи потрібен дітям каблук?

У дитячого взуття повинен бути каблук, але не в звичному розумінні цього слова. В середньому підошва на дитячому взутті в п’яті повинна бути товщою на 1-1,5 см.

Окремо необхідно поговорити про взуття на підборах для юних і маленьких модниць. Приблизно з 10-12 років дівчатка починають просити купити їм взуття на підборах. Пробудження жіночності, бажання виглядати на «всі сто» зрозуміле, але не варто потурати подібним бажанням. Носіння взуття на підборах для дітей небезпечне, це значно підвищує ризики розвитку небезпечних для здоров’я ускладнень.

Матеріал взуття

Шкіра, дерматин, замша, нубук - матеріалів досить багато, але не всі вони підходять для дитячого взуття. Головне, щоб матеріал мав можливість «дихати» і був нешкідливим. У дітей ще недосконала система терморегуляції, і ноги можуть потіти. Прогулянка з мокрими ногами мало того, що неприємна, так ще і небезпечна для здоров’я. Важливо вибирати не тільки «дихаючі» матеріали, а й пластичні, розтяжні, для забезпечення додаткового комфорту і поліпшення циркуляції повітря, випаровування вологи.

Супінатор

Саме супінатор в дитячого взуття забезпечує правильне формування стопи, а отже, служить профілактикою багатьох серйозних ускладнень. Супінатор - це горбок внутрішнього краю підошви. Його наявність забезпечує правильне і найбільш фізіологічне розташування стопи у взутті, а також профілактику плоскостопості.

Але є ситуації, коли супінатор в дитячому взутті протипоказаний: при наявності у дитини плоскостопості, коли при ходьбі його носки направлені всередину.

Задник взуття

Задник буде забезпечувати правильну фіксацію стопи у взутті і полегшувати надягання. Задник утримує п’яту і не дає їй вивертатися в бік. Проконтролювати якість задника можна на дотик: спробувати стиснути його двома пальцями. Якщо це не вдалося зробити з легкістю, значить, задник відповідає всім вимогам безпеки.

Якщо ви бажаєте придбати своєму малюкові дійсно якісне, стильне, і комфортне взуття, відвідайте сайт Modadity.com.ua. Саме тут представлено широкий асортимент дитячих туфлів, черевичків, сандалів, кросівок, мокасинів з натуральної шкіри, замші, нубука, текстилю від відомих виробників. Це взуття максимально сприятиме здоровому розвитку стопи, а окрім того обов’язково сподобається вашій дитині.