Місто майбутнього за 500 млрд. доларів побудують в Саудівській Аравії

Наслідний принц Саудівської Аравії Мухаммед Салман аль Сауд оголосив про будівництво нового суперміста, який називають «найамбітнішим проектом в історії». Держава планує витратити на його зведення 500 мільярдів доларів і активно шукає інвесторів, обіцяючи створити з нуля на порожній землі високотехнологічне поселення нового типу з власними законами.

Нове місто Neom пропонується побудувати на ділянці землі площею 25 тисяч квадратних кілометрів (площа, скажімо, Нью-Йорка - 1200 квадратних кілометрів) на березі Червоного моря біля кордонів Саудівської Аравії, Йорданії та Єгипту. В описі проекту йдеться, що місто розташується на території всіх трьох країн, хоча поки ні Каїр, ні Амман ці плани не коментували.

Дізнатися про нове місто можна зі слайдів презентації на сайті Discover Neom. Згідно з ними, місто буде отримувати електрику за рахунок сонячних батарей та інших відновлюваних джерел енергії. Як говориться в презентації, вчені нового міста розроблять нові способи зберігання природних ресурсів і енергії - як на основі існуючих технологій, так і за допомогою тих, про які світ поки не чув.

У Neom буде повністю екологічний транспорт, місто буде повністю забезпечувати себе їжею за рахунок нових технологій. Наукові лабораторії Neom сфокусуються на розробці біотехнологій та інноваційних способів виробництва.

У презентації відзначають, що ділянка землі, на якій передбачається здійснювати будівництво міста, вдала з точки зору клімату, оскільки середня температура тут на 10 градусів нижче, ніж на решті території країн Перської затоки. Прохолодний вітер з Червоного моря робить клімат приємним, це «ідеалістична і мирна пустеля».

Як випливає з ролика про місто, воно не буде мати нічого спільного з сучасною Саудівською Аравією: зокрема, далеко не всі жінки на відео носять хустки, вони вільно спілкуються і працюють разом з чоловіками (що неможливо уявити в будь-якому саудівському населеному пункті). Передбачається, що Neom буде свого роду державою в державі, або навіть незалежним утворенням з власними законами, податковими правилами і «електронним урядом»; а основною метою проекту названо створення «ідеалістичного суспільства».

Як це все буде реалізовуватися, немає ні найменшого уявлення. Neom прямо зараз - це список обіцянок, оформлених в красиві слайди, без пояснень, як ці обіцянки виконати. Не дуже зрозуміла ситуація і з інвесторами; поки про участь в проекті заявив Російський фонд прямих інвестицій - але на яких умовах, не повідомляється.

Плануєте розпочинати будівництво? На сайті компанії Б25 betononasos.com.ua ви можете вигідно арендувати пересувні і стаціонарні бетононасоси.