Що робити, якщо сіпається око

Безліч людей стикалися з такою проблемою, як нервовий тик на оці, що представляє собою мимовільне скорочення м'язів очі. По-простому тик - це те явище, при якому смикається око. Для деяких сіпаючі повіки очей - одиничний випадок, проте буває так, що нервовий тик стає затяжною проблемою і вимагає звернення до фахівців.

Причини чому сіпається око

Якщо сіпється повіка, не потрібно шукати в цьому якісь народні прикмети і т.д. Причини нервового тику цілком медичні. Основна і найпоширеніша причина - це порушення в нервовій системі, викликані стресами, психологічними розладами, перевантаженням на роботі, нестачею або надлишком сну, травмами, авітамінозом, деякими захворюваннями та іншим. Якщо смикається повіка ока злегка, то в такому випадку досить буде зробити для нього легку гімнастику, яка дозволить розслабити м’яз, і гарненько моргнути.

У разі, коли нервовий тик має затяжний характер і тривати кілька годин або повторюється день у день, необхідно вдатися до термінового лікування такого явища. Щоб правильно визначити причини нервового тику і підібрати правильне і ефективне лікування, спочатку потрібно звернутися до таких фахівців, як терапевт, невропатолог і отоларинголог. В ході комплексного обстеження будуть виявлені причини такого неприємного явища і призначено необхідне лікування.

Якщо під час нервового посмикування ока спостерігається порушення зору, з’являються перешкоди у вигляді точок, розпливчастості, за консультацією слід звертатися до офтальмолога. Тому що такі порушення можуть свідчити про такі захворюваннях, як запалення нижнього або верхнього очної повіки, гострий інфекційний кон’юнктивіт, сухість ока або його світлочутливість.

Поява нервового тику можуть спровокувати деякі медикаменти. Зокрема препарати від епілепсії і для лікування психозів мають таке побічне явище.

Сіпання ока може свідчити про наявність захворювань, наприклад таких, як травма черепа, інсульт, захворювання вуха, струс або пухлина головного мозку. До речі, по посиланню болезни глаз ви дізнаєтесь про основні проблеми з очима, причини їх виникнення, основні симптоми.

Що робити якщо смикається повіка ока

У будь-якому випадку з цією проблемою треба боротися. Для початку потрібно виключити всі причини, які згубно впливають на нервову систему. До них відносяться:

- перевтоми;

- стреси;

- хвилювання;

- недотримання режиму сну та ін.

Також виключити шкідливі звички такі як:

- куріння;

- алкоголь;

- відмовитися від кави, який діє збудливо на нервову систему.

Хорошим варіантом було б піти у відпустку на кілька днів. За ці дні гарненько відпочити, виспатися, змінити обстановку. Якщо немає можливості взяти відпустку, то можна вдатися до таких способів релаксації, як йога, медитації.

Слід здійснювати якомога більше піших прогулянок на свіжому повітрі, кататися на велосипеді. З’їздити за місто, подалі від міської суєти і шуму. Все це допоможе відпочити, набратися сил і позитивних емоцій, привести нервову систему в порядок. Можна вдатися до допомоги психологів, які допоможуть «розкласти все по поличках», виявити фактори, дратівливі нервову систему і дати поради щодо їх усунення.

У сукупності з фізичними способами досягти спокою можна застосувати лікарські препарати. Але не варто необачно займатися самолікуванням. Щоб правильно підібрати заспокійливе, краще проконсультуватися у лікаря.

Коли смикається око, це також свідчить про нестачу в організмі вітамінів. Можна пропити вітамінні комплекси, які продаються в аптеці або ж збільшити в своєму раціоні кількість продуктів, які містять корисні і необхідні вітаміни. До таких продуктів відносяться овочі, фрукти, зелень, риба, квасоля, гарбузове насіння. У боротьбі з нервовим тиком можуть допомогти і народні методи лікування
Деякі методи лікування якщо смикається око:

- Компреси з подорожника. Подрібнене листя цієї рослини заливаються окропом. Коли отримана маса трохи охолоне, її слід викласти на тканину і прикладати до ока, який смикається.

- Настоянка з ромашки, листя хризантеми і пустирника. Інгредієнти в рівних кількостях заливаються окропом. Можна вживати щодня в якості чаю.

- Настоянка з коріння валеріани, квіток півонії і шишок хмелю. Робиться аналогічно попередній.

Для профілактики нервового тику необхідно вживати інжир, який містить значну кількість вітаміну В6. Брак цього вітаміну позначається на частих посмикуваннях повік.

Народні цілителі радять розкладати запашні трави в спальні. Треба підбирати ті трави, які мають приємний і не дуже сильний аромат, щоб не перезбуджувати нервову систему, інакше можна тільки посилити проблему і повіку лівого ока смикатися буде ще більше. Вибираючи для себе лікування, слід пам’ятати, що не завжди самолікування може дати позитивний результат. Тому перед тим, як вибрати лікування, краще проконсультуватися у фахівця.