DeepLens -камера з штучним інтелектом від Amazon

Штучний інтелект (ШІ) вже давно перестав бути фантастикою, а тепер впроваджується в звичні нам пристрої. Так, нещодавно Amazon оголосила про створення ШІ-відеокамери DeepLens. Про новий пристрій пишуть видання Engadget і The Verge.

DeepLens має такі характеристики: 4-мегапіксельна камера, здатна записувати відео з роздільною здатністю 1080P, а також ряд мікрофонів. Пристрій оснащений процесором Intel Atom потужністю понад 100 гігафлопс, завдяки якому воно може обробляти десятки кадрів відео в секунду, використовуючи штучний інтелектз глибоким навчанням. На камері встановлено порти USB і micro HDMI, а також 8 гігабайт пам’яті. Система підтримує функціонал Ubuntu 16.04 і може підключатися до Amazon Web Serivces через Wi-Fi.

Неважко уявити собі, як в майбутньому можуть застосовуватися можливості цієї камери, такі як здатність виявляти певні предмети і домашніх тварин, а також відстежувати рухи і дії. Наприклад, розпізнавши пляшку шампуню, що незабаром закінчиться, камера замовить нову. Системи ШІ-камери в основному будуть працювати прямо на ній, але при необхідності більш складної обробки інформації вона зможе зв’язатися з хмарою. Вартість пристрою складе $ 250. До речі, на сайті http://web-online24.ru ви зможете переглянути веб-камери в різних куточках світу.

Хмарний сервіс Amazon Web Services, частиною якого є DeepLens, приносить материнській компанії значну частину доходу. Введення нових технологій, наприклад, сервісу машинного навчання SageMaker, дозволить заробити ще більше грошей. В останньому кварталі виручка AWS виросла на 42% в порівнянні з 2016 роком, склавши $ 4,58 млрд, що набагато перевищило очікування аналітиків. За словами генерального директора Енді Ясси, які цитує CNBC, в AWS вважають за можливе стати найбільшою технологічною компанією світу.

А тим часом аналітична компанія Synergy Research повідомила про істотне зростання світових витрат на хмарні сервіси в другому кварталі 2018 року. За даними фахівців, в квітні-червні виручка від сервісів для розгортання хмарної інфраструктури, включаючи публічні рішення IaaS і PaaS, а також керовані приватні хмари, впевнено перевершила позначку в 16 млрд доларів, що на 50% більше показників річної давності. Практично такий же прогрес був зареєстрований і в стартовій чверті поточного року. Експерти відзначають, що темпи зростання на даному ринку продовжують випереджати показники 2017 року, за підсумками якого виручка від сервісів для розгортання хмарної інфраструктури збільшилася на 44%.

Більшу частину обороту на ринку забезпечують публічні сервіси IaaS (інфраструктура як послуга) і PaaS (платформа як послуга), виручка від яких в даний період збільшилася на 53%. При цьому п’ять провідних постачальників публічних хмарних сервісів - Amazon, Microsoft, Google, Alibaba і IBM - контролювали майже три чверті виручки.