Названа найкраща книга за останні 50 років

Роман письменника Майкла Ондатже «Англійський пацієнт» нещодавно став володарем престижної Золотої Букерівської премії. Нагадаємо, це спеціальна нагорода, яку вручають кращій книзі, випущеній за 50 років існування премії.

Про книгу

Роман «Англійський пацієнт» був випущений в 1992 році тоді ще мало відомим канадським прозаїком і поетом Майклом Ондатже. Саме цей твір зробив автора знаменитим на весь світ.

Сюжет книги «Англійський пацієнт» відбувається під час Другої світової війни. Юна медсестра стає доглядальницею вмираючого пілота - під час аварії літака він отримав сильні опіки і тепер доживає останні дні. Військовий «воскрешає» в пам’яті спогади про своє життя, а в цей час до них за збігом обставин приєднуються сапер-сікх і загадковий незнайомець, чиє минуле пов’язане з крадіжкою.

У романі Ондатже розкриває емоційні травми персонажів і їх наслідки, які турбують головних героїв. Вони виявляються в замкнутому просторі і починають вести нічні бесіди, відкриваючи іншим свою самотність.

У 1992 році роман «Англійський пацієнт» отримав одну з найпрестижніших нагород у світі англійської літератури - Букерівську премію. Через чотири роки після цього на великі екрани вийшла екранізація «Англійського пацієнта». Головні ролі в повнометражному фільмі зіграли Рейф Файнс, Жюльєт Бінош, Крістін Скотт Томас і Віллем Дефо.

Драматичний фільм був популярний серед глядачів, також його високо оцінили кіноакадеміки - «Англійський пацієнт» отримав 9 премій «Оскар».

Не просто роман

Баронеса Хелена Кеннеді, голова фонду Букерівської премії в 2018 році, назвала роман «Англійський пацієнт» безцінною, і надзвичайно захоплюючою роботою в галузі художньої, поетичної і філософської літератури. Цитата з роману: «Коли у тебе глибоке горе, єдиний засіб, щоб вижити - з коренем вирвати всі спогади».

У книзі Майкла Ондатже є не тільки це. Коли письменник працював над «Англійським пацієнтом» з 1985-го по 1992 рік, в Канаді активно вели дискусії про націоналізм і об’єднання корінного населення. Як згадує Ондатже, багато хто був проти того, щоб сикхи носили тюрбани, якщо вони працювали, наприклад, поліцейськими.

За допомогою діалогів головних героїв письменник виставив напоказ проблеми націоналізму, забобонів і війни, які залишають незгладимий відбиток в житті людини. Кожен з його персонажів переживає глибоку травму, яку досліджує Ондатже.

На сайті видавництва “Фабула” https://fabulabook.com ви зможете вигідно придбати кращу художню, науково-популярну, довідкову літературу, листівки і іншу якісну друковану продукцію.