Як продовжити термін служби кондиціонера

Погодьтесь, спекотною літньою днинею, мабуть, лише кондиціонер може по-справжньому порадувати. Втім ця техніка, працюючи в цей період на повний ресурс, може "здати" причому в найбільш непідходящий момент. Тому так важливо дотримуватися належним чином правил експлуатації, ретельно і регулярно обслуговувати рятівний пристрій.

Если вам требуется качественная и недорогая покраска кондиционеров, обращайтесь в компанию «ТехДом».

Найбільшою мірою це стосується поширених зараз спліт-систем. Отож, на що, в першу чергу, слід найбільше звернути увагу?

Правильно обираємо місце встановлення кондиціонера

Монтаж не стосується безпосередньо процесу експлуатації, але від того, як він буде здійснено, багато в чому залежить ефективність роботи кондиціонера. Як відомо, спліт-системи складаються з внутрішнього і зовнішнього блоків. Перш за все, слід розташовувати таким чином, щоб звести до мінімуму ймовірність попадання повітряних потоків на людні місця, тобто прямо в сторону диванів, ліжок, робочих місць  не потрібно повертати кондиціонер. В іншому випадку існує реальна загроза підхопити застуду, особливо в спекотній день з різкими температурними перепадами всередині приміщення і назовні.

Коли кондиціонер вже встановлений, потрібно подбати про рівномірний розподіл повітряних мас по всьому приміщенні, тобто слід унеможливити появи на шляху повітря штучних перепон у вигляді меблів, різних перегородок.  Це стосується і штор, які можуть затуляти кондиціонер, тим самим порушуючи його нормальну роботу.

Чи потрібно зачиняти двері і вікна?

У випадку працюючого кондиціонера, свіже повітря ззовні сприятиме підвищенню температури в приміщенні, а це - додаткове навантаження на кондиціонер, і в той же час значна частина згенерованого приладом холодного повітря через відчинені вінка і двері буде даремно виходити на вулицю, на дави бажаної прохолоди. Втім, все ж-таки провітрювання офісу і, тим більше, квартири потрібне, принаймі два-три рази на добу, бо за його відсутності суттєво знижується рівень кисню, а це провокує виникнення сонливості, швидкої стомлюваності, і це в кращому випадку!

Догляд за фільтрами кондиціонера

Влітку фільтри кондиціонера сильно забиваються пилюкою, тополиним пухом, і іншими забрудненнями. Це природнім чином змушує працювати кондиціонер на посиленому режимі, що грозить передчасними несправностями. Уникнути такого форс-мажору можна, якщо регулярно раз в два-три тижні ретельно очищати фільтри. Тут нема ніяких складнощів: витягуємо, пилососом очищаємо, далі ретельно промиваємо під теплою водою миючим розчином (можна навіть для посуду), просушуємо, і ставимо на попереднє місце.

Така процедура необхідна і для здоров’я мешканців, адже накопичена всередині приладу пилюка неминучим чином попадатиме в легені, а це в свою чергу може призвести до плачевних наслідків. Особливо небезпечною така “атмосфера” є для алергіків. В цьому контексті варто згадати і про небезпеку появи цвілі на блочному випарнику спліт-системи, саме вона зумовлює неприємне першіння в горлі, а в самому приміщенні відчувається неприємний болотний чи кислий запах. Такий запах - сигнал, що потрібно негайно зайнятися чищенням випарника!

Робиться це в домашніх умовах за допомогою малоконцентрованого антибактеріального або хлоровмістного розчину. Його лиють на  ребра випарника, а десь через хвилин десять випарник полощуть чистою водою, і насухо протирають.

Режим роботи кондиціонера в сильну спеку.

В сильну спеку не рекомендується вмикати кондиціонер відразу в режим мінімальної температури, тим більше за наявності в приміщенні людей. Фахівці радять дотримуватись температури  кондиціювання в межах 20-24 градуси. В окремих випадках можна понизити до 16-18º С.