Принципи легкого прибирання: чисто, швидко, необтяжливо

Тема прибирання, мабуть, одна з найбільш коментованих в різних співтовариствах. "Я б як-небудь хотіла подивитися фото, як реально живуть в таких будинках. Шкарпетки у ванній, посуд немитий, іграшки розкидані, дзеркало у ванній забризкане" і "скільки ж вони витрачають часу, щоб все це прибрати".

Відчайдушні домогосподарки пишуть книги і заробляють мільйони, розповідаючи тільки про те, як вести домашнє господарство, але постійно з’являються нові питання і народжуються нові теорії прибирання, значить ця тема залишається актуальною завжди. Звичайно ж у цьому питанні важливе значення має наявність функціонального інвентарю. Якщо у вашому розпорядженні є добротний функціональний візок для прибирання приміщень від компанії «IPC Україна», то й, природно, прибирання буде якісним і швидким.

Втім, головне у цій справі - організація процесу. Які ж основні принципи легкого прибирання?

Викидати непотрібне

Неважливо, яка “релігія” прибирання вам близька - можна танцювати бугі в 27 кидків (викидати 27 речей за 10 хвилин) за порадою Марли Сіллі (вона ж Флайледі), маркувати речі за кольорами, як рекомендує теорія Кайдзен або спілкуватися з ними, дякувати і прощатися за прикладом Марі Кондо (КонМарі). Комусь досить просто під час прибирання відкласти речі, які потрібно віддати і викинути те, що пора викинути.

Сандра Фелтон рекомендує під час прибирання тримати під рукою три коробки для речей, які потрібно розкласти по місцях, речей, які потрібно віддати / продати і для речей на викид.

Організація зберігання

Організувати зберігання речей потрібно так, щоб будь-яку річ легко було знайти і легко покласти на місце. Де користуємося речами - там і зберігаємо. Групуємо речі за категоріями, коробки і папки підписуємо.

З інших систем зберігання виділяється КонМарі своїм незвичним способом вертикального зберігання речей.

Вироблення звичок

Всі знають, що якщо відразу покласти речі на місце, відразу віднести брудне в прання, відразу протерти бруд, відразу після їжі помити посуд (або скласти в посудомийну машину) - прибирання стане простішим. Порада для тих, у кого так не виходить - ставте собі нагадування, поки звичка не закріпиться.

Розподіл роботи за часом

Вдома у нас багато справ - від дитячого домашнього завдання до нової серії улюбленого серіалу. Щоб залишався час на прибирання, його потрібно виділяти. Це можуть бути три 15-хвилинки кожен день по Флайледі, півгодинні зосереджені щоденні атаки по зонам (ПАЗ), 10-хвилинки охайності “Анонімних нечупар” або частина вихідних, проведені з відром і ганчіркою. Головне - скласти розклад так, щоб прибирання було регулярним.

Розподіл роботи по зонам

Як правило, виділити час, щоб прибрати все і відразу, у багатьох не виходить. Або виходить лише кілька разів на рік. Тому багато систем дають рекомендації, знайомі багатьом із загальних принципів Тайм-менеджменту - ділити роботу на частини. Метод “План атаки по зонам”, як видно з назви, бере зони за основи системи, Флайледі кожен день вибирають собі зону для 15 хвилинної прибирання, система Блискучий будинок (Casablitzblanka) робить знижку на те, що господині буває різні, тому на прибирання кімнати дня для когось відводиться 15 хвилин, комусь буде потрібно не менше 45 хвилин, а хтось повинен прибрати її хоча б раз на тиждень.

Списки справ

Щоб не плутати, коли і що потрібно прибрати, можна скласти план прибирання і написати списки справ, які в нього входять. У Марти Стюарт, ПАЗ і Флайледі можна знайти готові списки, які легко адаптуються під себе.

Розподіл обов’язків

Багато систем прибирання розраховані на домогосподарок, які сидять вдома і не знають, з чого почати прибирання. Наприклад, Флайледі і ПАЗ. Навіть при наявності сім’ї та дітей, вони пропонують взяти основне навантаження на себе.

Автори “Сяючого будинку” теж орієнтуються на домогосподарок, але пропонують залучати до прибирання членів сім’ї. А ось “Анонімні нечупари” розраховані на працюючих жінок і закликають до поділу обов’язків.

Навіть в цьому випадку не завжди виходить утримувати будинок в такому порядку, в якому хочеться, особливо коли часу на спілкування з рідними після роботи або навчання залишається мало. Тоді на допомогу приходять домогосподарки і клінінгові компанії.

Знайти хорошу помічницю по господарству не дуже легко - деякі не викликають довіри, хтось не збігається в вашим графіком, хтось не робить разового прибирання, а шукає постійну зайнятість.
З клінінговими компаніями працювати набагато простіше - можна запросити фахівця раз в тиждень або раз на місяць, замовити прибирання після ремонту або після свят.