Основні критерії вибору пелет для опалювальних котлів

Пелети поступово і впевнено завойовують популярність на вітчизняному ринку альтернативного палива, використовуваного для опалення житлових будинків та котеджів твердопаливними котлами. Така популярність обумовлена ​​безліччю причин, найголовніша з яких відносна дешевизна і екологічність даного виду палива. Проте, потенційним покупцям такого виду палива необхідно знати основні характеристики пелет, щоб не прогадати при покупці, оскільки на даний момент в Україні немає особливих критеріїв, які висуваються до якості цього виду продукту.

Зараз ринок пелет затоплений продукцією різної якості, тому покупці повинні знати, чим їм загрожує покупка того чи іншого виду пелет для експлуатації твердопаливних котлів.

Для ілюстрації необхідності покупки якісних пелет, наведемо приклад з автомобілями. Будь-який автомобіліст знає, чим загрожує для автомобіля використання неякісного пального - швидким виходом двигуна з ладу - поломкою, на яку не поширюється гарантія виробника.

З пелетами така ж ситуація. При використанні неякісних пелет в першу чергу виходить з ладу котел на пеллетах навіть найвищої якості. Тому можна сміливо ігнорувати вмовляння продавців про те, що саме їх котли працюватимуть на пеллетах будь-якої якості. Устаткування для опалення за допомогою пелет досить специфічне, слабо вивчене і випробуване і, як показала практика, вимагає використання тільки якісного палива. Інакше, можна отримати зіпсутий твердопаливний котел.

Один з основних критеріїв якості пелет - їх колір. Тому, при покупці деревних гранул слід звернути особливу увагу на їх колір. Якщо гранули рівні приблизно однакові за величиною і іншим своїм характеристикам, мають жовто-білий колір, то можете бути впевнені на всі сто, що перед вами якісний товар. Ще один з критеріїв якості - ціна. Вартість пелет з вищеописаними характеристиками трохи перевищує номінальну вартість інших пелет.

Слід утриматися від покупки, якщо ви бачите, що пелети - різного розміру, мають сірий або сірувато-чорний колір. Не буде зайвим запитати у продавців або виробників пеллет про наявність сертифіката якості палива або акта його випробувань. У тому чи іншому випадку, в документі повинні бути представлені характеристики товару, серед яких потенційному покупцеві слід звернути увагу на такі аспекти як: зольність, вологість та температуру згоряння пелет.

Ознакою якості пеллет може служити відсоток зольності пелет, який у якісної сировини не повинен перевищувати 0,5%. Якщо в сертифікаті якості або акті випробувань пелет зазначений рівень зольності, що перевищує 0,5%, то можете сміливо бути впевнені в тому, що вам намагаються запропонувати неякісний товар. Відсоток зольності пелет дуже важлива складова, оскільки він впливає на ККД котла, заростання золою стінок теплообмінника і, відповідно, на кількість чисток котла (при використанні пелет зі слабким рівнем зольності - досить не більше три чищення в рік). При використанні пелет з більш високим рівнем зольності, кількість чищення доведеться збільшити, ККД котла істотно знизиться і збільшиться ризик поломки котла.

Другий критерій якості пелет - їх вологість. Вологість якісних пелет не повинна перевищувати восьми відсотків. Якщо ж рівень вологості вище, то пелети неякісні і з часом будуть розсипатися в пил і ламатися, що далеко не кращим чином вплине на роботу котла і збільшить ризик його поломки. Плюс, доведеться набагато частіше очищати котел (пальник від пилу). До того ж, є ще один спосіб перевірити якість гранул - досить опустити гранулу в стакан з водою, і якщо гранула відразу піде на дно, не розпухне і не деформується протягом декількох хвилин, то перед вами якісний товар.

Теплотворна здатність пеллет теж відноситься до істотних характеристиках, що визначає якість пелет. Показник якості - теплотворна характеристика в 4200 кКал / кг. Якщо зазначений показник нижче норми, то такі гранули будуть просто згоряти, не виконуючи своїх функцій по створенню тепла.