Як вибрати металочерепицю - важливі поради експертів “Будсервіс”

Одне з найпопулярніших питань серед покупців покрівельних матеріалів це: «Як вибрати металочерепицю?». Серед усього різноманіття виробників і марок цього матеріалу досить складно зупинити вибір на конкретній продукції. Спробуємо розібратися в технічних характеристиках металочерепиці і визначити, на що варто звернути увагу в першу чергу при її виборі.

Гарантія виробника

Розрізняють два види гарантій: гарантія на технічні характеристики (поява наскрізної корозії) і гарантію на збереження зовнішнього вигляду (цілісність і рівномірне вицвітання полімерного покриття).
Термін технічної гарантії залежить від виробника, вмісту цинку, алюмінію та інших речовин в захисному шарі сталевого листа. Наприклад, сталевий лист може бути захищений тільки шаром цинку (Zn) від 60 до 275 г / м2, або це може бути більш досконале покриття GALFAN. Це захисне покриття є сплавом цинку, який містить в собі алюміній в діапазоні від 4,7% до 6,2% (ZA). При контакті з навколишнім середовищем алюміній має властивість окислюватися, покриваючись оксидною плівкою. З точки зору хімії така плівка вважається стабільною, тобто на неї не впливає час. З цього випливає, що плівка зможе захистити проблемні місця металевого листа, де може початися процес корозії.

Товщина сталі

Ще один найважливіший параметр при виборі моделі металочерепиці - товщина сталі. За стандартами оптимальна товщина сталевого листа, яка використовується для будівництва покрівлі житлових приміщень, з покриттям складає 0,45-0,5 мм. Така товщина гарантує і пластичність, необхідну для якісної профілізації, і стійкість металу до деформації.

Це важливо, оскільки металочерепиця піддається серйозним навантаженням під час транспортування, монтажу і, звичайно ж, експлуатації. При монтажі металочерепиці покрівельник пересувається по покрівельному матеріалу і металочерепиця повинна мати необхідну жорсткість, щоб витримати вагу людини без деформації.

Металочерепиця товщиною 0,37 - 0,4 мм вимагає більш делікатного поводження під час перевезення і монтажу, так як ризик її пошкодження істотно вище, при аналогічних навантаженнях тонка металочерепиця деформується. Далі в ході експлуатації покрівля повинна витримувати серйозні навантаження у вигляді снігу і дощу. Для того щоб протистояти їм, сталь, з якої виготовляється металочерепиця, повинна володіти достатньою товщиною, від цього залежить жорсткість і міцність матеріалу. Чим менша товщина металу, тим менша міцність і легше порушити геометрію листів, це в свою чергу може привести до поганої стикуванні листів на даху, утворення зазорів, пошкодження захисного покриття, корозії і т.д.

При вимірі спеціалізованим приладом (мікрометром) товщина якісної металочерепиці зі сталі товщиною 0,5 мм і полімерним покриттям в 25 мкм повинна бути більше 0,5 мм, але ніяк не менше.

Товщина цинкового шару

Корозія - один з найстрашніших ворогів металевих покриттів. Відомі виробники дорожать своєю репутацією і використовують при виробництві саму високоякісну сталь. Для захисту готового матеріалу від корозії і вологи на його поверхню наноситься шар цинку, сплав цинку і алюмінію (GALFAN) або ж інші сплави. Товщина і якість цього шару безпосередньо впливають на довговічність металочерепиці.

Полімерне покриття

Ще одним способом захисту металочерепиці від впливу погодних і кліматичних умов, зовнішніх механічних впливів, є нанесення полімерного покриття. Найпопулярнішим полімерним матеріалом для цього є поліестер і матовий поліестер. Трохи рідше можна зустріти моделі металочерепиці з покриттям з поліуретану. Найбільш оптимальним варіантом металочерепиці є черепиця товщиною 0,5 міліметра з покриттям з поліуретану.

Чим відрізняється поліестер від поліуретану? Перш за все, поліуретанові полімери мають ряд якісних характеристик, що вигідно відрізняють їх від поліефірних з’єднань. До них відносяться:

- Підвищена еластичність. Виключається розтріскування полімерного шару.

- Висока адгезія, міцне поверхневе зчеплення матеріалів. Додає міцності поліуретановому покриттю.

- Довговічність. Якість виробів не погіршується з часом і добре витримує тривалі механічні навантаження.

А далі ви зможете ознайомитись з продукцією компанії “Будсервіс”. Пропонована нею металочерепиця відповідає всім вимогам надійності, довговічності, естетики. Широкий асортимент, доступні ціни.